Menu Zavřít

"Bejgl" trochu jiná houska

27. 10. 2003
Autor: Euro.cz

NĚKDO ZAČÍNÁ DEN OVOCEM, NĚKDO POŘÁDNĚ SILNOU KÁVOU. ALE POKUD NEDÁTE DOPUSTIT NA VOŇAVÉ ČERSTVÉ KŘUPAVÉ PEČIVO, JE BEJGL IDEÁLNÍM ŘEŠENÍM. DÁ SE ZMRAZIT A RYCHLE ROZMRAZIT A NAVÍC JEHO RŮZNÉ VARIANTY JSOU DOBRÉ S POMAZÁNKOU, MARMELÁDOU I SAMOTNÉ.

Je libo s mákem, sezamovými semínky či cibulí?

Bagel (česky bejgl) je pečivo, které má kořený údajně ve starých kuchyních Židů v Rusku. Výraz bejgl má ale svůj kořen v německém nebo jidiš slově bägel, které znamená třmen, a to je tvar jaký bejgl má. Nám je ale pravděpodobně bližší přirovnání ke koblihám s otvorem uprostřed. Na popularizaci bejglů má největší zásluhu hlavně New York, kam je první židovští imigranti dovezli. V New Yorku a po celé Americe je nekonečná řada výrobců tohoto pečiva, ale ani zde nejsou všechny stejně dobré. Bejgly jsou již k dostání i v České republice - ať už v supermarketech nebo pekárnách - ale ne vždy si právem takto říkají.

ZÁHADA PŘÍPRAVY

Pokud čekáte, že na výrobě bejglů bude něco složitého, nebo snad že existují tajemství o jeho surovinách, budete asi zklamáni. Vše, co v tomto případě potřebujete, je mouka, sůl, cukr, droždí, voda a vajíčka. Uhnětené těsto se rozdělí do malých bochánků, které se nechají vykynout a po dalším propracování se formují do tvaru koblih, které se krátce opečou pod grilem, patnáct minut povaří ve vodě a nakonec se asi deset minut pečou v horké troubě. Jsou ale i jiné možnosti (viz Jak na to). Přiložený recept jsem dostal před lety od jedné „jüdushe Mame“, které jsem musel slíbit, že ho nikomu nedám (takže přeci jen máme tajemství!), ale je to už hodně dlouhých let, a tak doufám, že je můj slib již dávno promlčený.

S LOSOSEM NEBO KAPARY Pravý „connoisseur“ (tedy znalec) by si na bejglu nepochutnal dříve, než by si ho namazal krémovým sýrem a obložil plátkem tence nakrájeného uzeného lososa. Někteří mlsouni si místo lososa dávají navrch tence krájenou cibuli a vše posypou kapary. Jíst bejgl namazaný sádlem nebo pokrytý šunkou by nebylo vyloženě košer, ale jinak si na něj můžete dát, co chcete. JAK NA TO

Tvarování a pečení bejglů 1. Rozvažte těsto na kousky o váze 50 až 55 g 2. Pomocí dlaně rozválejte kousky na válečky. Spojte oba konce a utvořte uzavřený věneček. 3. Nechejte je z poloviny vykynout. 4. Povařte věnečky asi 1 minutu v horké vodě smíšené s melasovým sirupem (3dl sirupu na 15 litrů vody). 5. Bejgly sceďte a rozložte na plech (těsto při pečení nakyne, nechejte proto mezi jednotlivými kousky 2,5 cm mezery). Pečete při teplotě 230 °C dozlatova, v polovině doby pečení bejgly obraťte. Celková doba pečení je asi 20 minut. Podle libosti můžeme bejgly před pečením posypat sezamovými semínky, mákem, nebo drobně krájenou cibulí. Výhodou bejglů je, že se po upečení dají velmi rychle zmrazit a stejně rychle rozmrazit, takže máme „čerstvé“ pečivo stále po ruce. Pokud k rozmrazování použijete troubu nebo toaster, budete mít na stole křupavé pečivo právě donesené z pekárny. Po upečení se bejgly horizontálně rozpůlí a ve většině případů opečou v toasteru nebo pod grilem či salamandrem. CO JE…**

Salamandr

Salamandr není ještěr, jak by se někdo mohl domnívat. Je to jakýsi malý gril na elektriku nebo na plyn, který, nevím proč, má toto jméno, a který se v kuchyni zavěšuje na stěnu v rovině očí. To, aby bylo vidět, do jaké míry je potravina, která se v něm upravuje, opečená. Používá se ke gratinování neboli opékání různých malých jídel. Anglicky se mu také říká cheese melter neboli zařízení, ve kterém se taví sýr. Česky se mu také říká gratinka. Jídlům připraveným v gratince některé restauraci říkají „au gratin“, což zní velmi sofistikovaně, takže za taková jídla mohou počítat více, než když jsou jen gratinovaná. Jedno velice elegantní a relativně jednoduché gratinované jídlo jsou Shrimp de Jonghe, které nesmí chybět mezi předkrmy žádné elegantní restaurace v Americe.

BRAND24

Jíst bejgl namazaný sádlem nebo pokrytý šunkou by nebylo vyloženě „košer“, ale jinak si na něj můžete dát cokoli podle přání.

ilustrační foto: archiv (5x)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).