Menu Zavřít

Barroso: EK zveřejní návrhy na zavedení společných evropských dluhopisů

14. 9. 2011
Autor: profit

Evropská komise (EK) v brzké době představí možnosti ohledně zavedení společných evropských dluhopisů (eurobondů), sdělil ve středu předseda EK José Manuel Barroso. Zároveň ale varoval, že takový krok nebude znamenat konec dluhové krize, informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Chtěl bych potvrdit, že Komise brzy představí možnosti spojené se zavedením společných evropských bondů,“ řekl Barroso v Evropském parlamentu (EP). „Některé z nich by mohly být implementovány v rámci současné smlouvy, jiné by vyžadovaly její změnu,“ vysvětlil předseda EK. „Musíme být ale čestní, jejich zavedení nepřinese okamžité řešení všech problémů, kterým čelíme, bude to součást širšího přístupu k další ekonomické a politické integraci,“ upřesnil Barroso.

V emotivní řeči Barroso vyzval 17 členů eurozóny, aby více spolupracovali, což je podle jeho názoru jedinou možností, jak zastavit negativní vývoj na trzích. Skupina zemí platících eurem by měla soustředit na posílení integrace.

BRAND24

Zavedení eurobondů dlouhodobě podporuje italský ministr financí Giulio Tremonti, podle kterého jsou jedinou možností, jak vyřešit dluhovou krize v eurozóně. Proti eurobondům nejsilněji vystupuje největší ekonomika eurozóny – Německo. Berlín se domnívá, že společné dluhopisy by mohly snížit motivaci nedisciplinovaných států zkrotit veřejné finance.

Eurozóna v současné době čelí nejhlubším problémům od svého založení. O finanční pomoc požádaly Řecko, Irsko a Portugalsko, přesto se na trzích nadále objevují obavy, že by se dluhová krize mohla přelít i do dalších zemí regionu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).