Menu Zavřít

Banky se pustily do dalšího snižování úrokových sazeb

5. 2. 2010
Autor: profit

Hypoteční banky vstoupily do nového roku s vervou. Od ledna do této chvíle měnila úrokové sazby téměř polovina všech poskytovatelů hypoték. Nejdále ze všech však zatím zašla mBank, která se rozhodla povzbudit hypoteční trh snížením svých garantovaných úrokových sazeb až o dva procentní body. Jak na "hozenou rukavici" zareaguje konkurence?

Autor: Profit

Od posledního porovnání úrokových sazeb uběhl necelý měsíc. Od té doby snížení úrokových sazeb oznámila nejprve Raiffeisenbank, která 1 a 3leté hypotéky zlevnila o 0,1 %, nabídková úroková sazba hypoték s pětiletou fixací klesla dokonce o 8 desetin procentního bodu na 5,49 %. Týden na to přistoupila ke snižování nabídkových úrokových sazeb také Komerční banka. V případě KB se jednalo o pokles o 0,15 – 0,30 procentního bodu. Hypotéku Klasik (do 85 % LTV) s pětiletou fixací nyní banka nabízí s úrokovou sazbou od 4,89 % p.a.

Bohužel jak Komerční banka, tak Raiffeisenbank patří do skupiny poskytovatelů, kteří v sazebnících publikují úrokové sazby „od“. A získání takové sazby „od“ banky zpravidla podmiňují například uzavřením životního pojištění, otevřením běžného účtu, pojištěním nemovitosti u spřízněné pojišťovny apod. Proto není tak úplně jisté, zda si klienti skutečně na nižší úrokové sazby „sáhnou“.

Existující rozdíl mezi sazebníkovými a skutečnými sazbami celkem dobře dokládá vývoj skutečných průměrných úrokových sazeb mapovaných FINCENTRUM HYPOINDEXem. Ačkoliv banky již několik měsíců průběžně oznamují snižování nabídkových úrokových sazeb, jeho hodnota již delší dobu stagnuje na úrovni 5,60 %.

Jednou z mála bank, která nabízené úrokové sazby klientům garantuje a navíc se rovněž rozhodla pro jejich snížení, je mBank. A v porovnání s konkurencí se jedná opravdu o masivní pokles. Hypotéky s tříletou fixací a poměrem LTV do 80 % v současnosti nabízí za 5,34 %. Tuto celkem častou variantu financování banka skokově zlevnila o necelý jeden procentní bod, v případě variabilní úrokové sazby klesla úroková míra dokonce o procentní body dva!

BRAND24

Výhodou mHypotéky od mBank jsou vedle garance úrokových sazeb také nulové poplatky za vyřízení úvěru, vedení úvěrového účtu a mohou hypotéku kdykoliv bez sankcí předčasně splatit. Mínusem nabídky mBank je malé množství poboček, kde je možné hypotéku v klidu vyřídit. mBank je nízkonákladovou „online bankou“ a v České republice zatím disponuje pouze 10 „standardními“ pobočkami, kde si může klient domluvit schůzku se svým bankéřem a hypotéku vyřídit osobně (Praha, Brno, Ostrava, Liberec, Hradec Králové, Plzeň, Zlín).

Více na Hypoindex.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).