Menu Zavřít

Banky prodělaly miliardy na Islandu, trestají za to české podnikatele

14. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Tři největší české banky musely odepsat 15 miliard korun, kvůli nevydařeným investicím do zkrachovalých bank na Islandu či USA. Tato částka představuje více než 40 procent jejich celoročního zisku. Za tuto ztrátu jsou nyní trestáni podnikatelé.

Autor: Martin Siebert

Investice na Islandu a USA připravily banky o miliardy

Investice bank do zahraničních cenných papírů, zejména islandských a amerických bank skončily fiaskem. Banky investovaly s vyšším rizikem s očekáváním vysokých zisků. Vše však skončilo úplně opačně. Na konci jsou bezcenné pohledávky a ztráty v hodnotě 15 miliard korun.

Nejhůře dopadla ČSOB, která musela odepsat více než 10 miliard korun, tedy dvě třetiny celkové částky. Není bez zajímavosti, že právě této bance klesl loni dramaticky zisk na necelé dvě miliardy korun. Další v pořadí je Česká spořitelna, která byla nucena kvůli pádu islandských bank odepsat více než 2 miliardy korun. Nejlépe skončila Komerční banka, jejíž odpisy z těchto transakcí činí jen několik stovek milionů korun.

Za krizi nemohou podnikatelé ale samy banky

Je pravda, že před začátkem krize dávaly ratingové agentury islandským či americkým bankám vysoká hodnocení, která mohla naše banky vést k přesvědčení, že rizika investic jsou minimální. Přesto se však jednalo o výrazně rizikovější obchody než třeba úvěry českým firmám či hypoteční úvěry.Kdyby banky byly v době investic do rizikových aktivit obezřetnější, mohly nyní poskytnout občanům, firmám a podnikatelům výrazně více prostředků na financování jejich aktivit.

Chyby bank platí opět podnikatelé

BRAND24

Bohužel právě podnikatelé jsou nejvíce postiženi dřívější neopatrnou investiční strategií bank. Od bank však slyšíme argument, že v době krize musí být opatrné a brát na vědomí zvýšené riziko nesplácení úvěrů ze strany podnikatelů. Je třeba bankám připomenout, že za jejich stále ještě vysokými zisky stojí právě úvěry podnikatelům a občanům, kteří z velké většiny bezproblémově splácí. Z úroků a poplatků našim firmám a občanům banky získaly i minulý rok největší objem zisků. Rizikové investování na Islandu a v USA naopak bankám přináší ztráty.

Více na NašePeníze.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).