Menu Zavřít

Banky poskytly o polovinu více hypoték, sazby klesají

20. 10. 2010
Autor: profit

Banky poskytly v září hypoteční úvěry za osm miliard korun, což bylo meziročně téměř o polovinu více. Úrokové sazby stejně jako v srpnu klesaly, průměrná sazba se snížila o dalších 0,23 procentního bodu na 4,56 procenta.

BRAND24

Za tři čtvrtletí letošního roku banky poskytly hypotéky za 58,9 miliardy korun, tedy téměř o dvě miliardy více než ve stejném období loni. Za nárůstem poskytnutých hypoték podle Hypoindexu stojí klesající úrokové sazby, stabilizované ceny nemovitostí, oslabená pozice stavebních spořitelen, příznivě se vyvíjející ekonomická situace v ČR a i nízká srovnávací základna loňského roku.

K poklesu sazeb došlo napříč spektrem fixací, přičemž banky nadále těží z nízké ceny zdrojů. Nedá se říci, že není kam klesat, protože i přes výrazné snižování sazeb se u jednotlivých fixací průměrný rozdíl sazeb hypotečních úvěrů a ceny peněz na mezibankovním trhu pohybuje okolo tří procent,“ uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl. V meziročním porovnání klesly průměrné úrokové sazby hypoték o více než jeden procentní bod. To znamená, že klient, který si letos zažádá o dvoumilionovou hypotéku se splatností na 20 let, bude mít nyní měsíční splátku o 1188 Kč nižší, než kdyby ji podepsal loni v září.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).