Menu Zavřít

Bankovní unie je špatná, kritizují němečtí odborníci

5. 7. 2012
Autor: čtk

Více než 150 německých ekonomů v čele s šéfem vlivného ekonomického institutu Ifo kritizuje rozhodnutí ze summitu Evropské unie vytvořit evropskou bankovní unii. Podle nich by daňoví poplatníci, důchodci ani střadatelé neměli být zodpovědní za dluh problémových bank a naléhají na voliče, aby přiměli zákonodárce zamítnout plán, který podepsala i německá kancléřka Angela Merkelová.

List Frankfurter Allgemeine Zeitung otiskl otevřený dopis ekonomů. „Díváme se na krok směrem k bankovní unii, která znamená kolektivní zodpovědnost za dluhy bank v eurosystému, s velkou obavou,“ píše se v dopise adresovaném spoluobčanům. Podle nich není rozhodnutí nutit největší evropskou ekonomiku, aby rozšířila svoji odpovědnost za slabší členy eurozóny a jejich banky odpovědí na dluhové problémy regionu.

Dopis je odrazem hlubokého pocitu frustrace mnoha Němců z dluhové krize v eurozóně a jejich rostoucí netrpělivosti s tím, že stále musí zachraňovat další problémové země.


Více čtěte:

Summit EU: Góly střílely Itálie a Španělsko, inkasovalo Německo

Krize pokračuje: šestým kandidátem na pomoc EU může být Slovinsko

BRAND24

Kypr bude na záchranu potřebovat až deset miliard eur


Představitelé EU se minulý týden dohodli na vytvoření evropské bankovní unie a jednotného dohledu nad bankami. Evropský záchranný fond bude rovněž moci v budoucnosti poskytovat peníze přímo bankám. Nyní mohou o půjčku požádat jen vlády zemí, ne jednotlivé banky. Německá média označila dohodu za porážku Merkelové a vítězství Španělska a Itálie, napsala agentura Reuters.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).