Menu Zavřít

Bankovní trh: konkurence nikoli nekalá

12. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Loni za první tři čtvrtletí domácí bankovní sektor hlásil zisk ve výši 30 miliard korun a celoroční výsledky určitě budou stejně dobré. Bankéři si v tomto směru tedy nemají na co stěžovat.Trochu horší je to ale s jejich veřejnou pověstí.Banky jsou sice málo populární všude, v české kotlině je ale tato neoblíbenost ostřejší než jinde.

Loni za první tři čtvrtletí domácí bankovní sektor hlásil zisk ve výši 30 miliard korun a celoroční výsledky určitě budou stejně dobré. Bankéři si v tomto směru tedy nemají na co stěžovat.

Trochu horší je to ale s jejich veřejnou pověstí.

Banky jsou sice málo populární všude, v české kotlině je ale tato neoblíbenost ostřejší než jinde.

Dokládá to i obsah webových stránek „bankovnipoplatky.

cz“, kde si na ně kdekdo s chutí zanadává. Top management našich bank to sice už dávno nevzrušuje, ovšem nyní zažívá ataky, jimiž se zabývat musí a které mu jistě veselé sestavování ročních bilancí trochu kazí.

Začala to Unie, která se bankovním sektorem zabývala a seznala, že z hlediska zákazníků trpí nedostatečnou konkurencí. Také se trochu počítalo a porovnávalo. Výsledek: příliš vysoké jsou hlavně poplatky za operace s platebními kartami. Z Bruselu také zazněla v této souvislosti slova „nehorázné zisky“ a možná budou následovat i nějaké praktické kroky.

K postoji Unie se právě teď připojil nový ministr financí Kalousek. I jemu výše poplatků za bankovní služby připadá neúměrná. A do třetice všeho zlého přišel nový marketingový tah GE Money Bank. Nabídla novou službu: pomoc s převodem účtu. Samozřejmě k GE, která slibuje nižší poplatky. V této bance dobře odhadli, že právě nepříjemná administrativa kolem rušení starého a zakládání nového účtu je příčinou nízké mobility klientů. Právě tahle „kolegiální“ rána do zad naše bankéře rozlítila nejvíce.

BRAND24

Přitom ale zrovna tento krok má v tržní ekonomice největší logiku - je to prostě konkurenční boj. Přesto se zdá, že ostatní banky budou nabídku GE co nejvíce blokovat. I když je to služba naprosto běžná. Takto se u nás mění zdravotní pojišťovna, penzijní fond i telekomunikační operátor: zákazník prostě nahlásí svému novému „dodavateli“, kdo mu službu poskytoval předtím, a ten už zařídí vše potřebné. Pokud se GE podaří věc dovést do zdárného konce, bude to mít určitě větší efekt než karatelsky zdvižený prst z Letenské ulice či Bruselu. A náš bankovní trh by pomalu začínal být trhem zákazníka. Zatím na něm podmínky určují spíše banky.

Top management bank se stížnostmi veřejnosti na poplatky příliš nevzrušuje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).