Menu Zavřít

Bankovní oběti, orientální léčba

18. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Citigroup

Největší americká banka si připsala smutné prvenství - Citigroup minulý týden oznámila ztrátu za čtvrté čtvrtletí 2007 ve výši 9,83 miliardy dolarů. Kvůli americké hypoteční krizi musí odepsat špatné investice v objemu osmnácti miliard dolarů a spekuluje se, že konečný odpis se dostane až na 24 miliard. Tato čísla katapultovala banku do pozice největší oběti hypoteční krize.
„Ta ztráta je neakceptovatelná, musíme a také budeme pracovat lépe,“ prohlásil šéf Citigroup Vikram Pandit. Citigroup už zveřejnila plán, jak se má ze ztrát dostat. Kromě toho, že propustí 4200 zaměstnanců a sníží dividendy o více než čtyřicet procent, získá finanční pomoc od investorů z Orientu. Společnost posílí kapitál o 14,5 miliardy dolarů od saúdského prince Alvalída bin Talála a singapurské vládní investiční společnosti. Suverénní fond - vládou ovládaná investiční společnost - už přitom bance jednou pomáhala. Abú Zabí ze Spojených arabských emirátů slíbil loni v listopadu injekci 7,5 miliardy dolarů výměnou za 4,9 procenta akcií banky.
U bohatých asijských investorů hledají pomoc i další oběti hypoteční krize. Například banka Merrill Lynch, jejíž špatné úvěry se dle odhadů vyšplhají až na patnáct miliard dolarů, oznámila, že získá 6,6 miliardy od investorů z Kuvajtu, Jižní Koreje a Japonska. Také největší švýcarská banka UBS, která přišla na rizikových úvěrech o téměř čtrnáct miliard dolarů, by se bez pomoci suverénního fondu ze Singapuru neobešla: získá vklad 11,5 miliardy dolarů.

BRAND24

Tabulka
Karmínově rudá čísla
Odpisy špatných úvěrů v miliardách dolarů
Citigroup 18
UBS 13,7
Merrill Lynch 15
Morgan Stanley 4
Pramen: banky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).