Menu Zavřít

Bankovní elita na Hradě

9. 11. 2011
Autor: Euro.cz

Letošní ročník odráží náladu na finančních trzích. Není zde jednoznačný vítěz, bodovalo všech pět velkých bank

Loni Žofín, letos Španělský sál Pražského hradu. Předávání cen desátého ročníku soutěže Banka roku, kterou pořádá poradenská společnost Fincentrum, uzavřelo první dekádu prestižního bankovního klání velkolepě. Nejreprezentativnější prostory prezidentského sídla zaplnilo druhou listopadovou středu zhruba šest stovek hostů, převážně špiček bankovní a finanční sféry. „Letošní jubilejní ročník bych hodnotil jako nejrozmanitější v historii,“ komentoval výsledky „bankovních oskarů“ Petr Stuchlík, šéf společnosti Fincentrum. V minulých ročnících totiž dominovala vždy jedna nebo dvě velké banky. Letos ocenění tak jednoznačné není. „Výsledky odráží nervozitu na finančním trhu, každý získal nějaké ocenění. Není zde jasný lídr, každý má své přednosti i problémy,“ dodal Stuchlík.

Silná motivace

Bankou roku se stala Komerční banka, jež nahradila loňského vítěze Českou spořitelnu. Právě ta se s „Komerčkou“ v minulých letech střídala na první příčce této kategorie. Jen jednou narušila hegemonii velké dvojky Raiffeisenbank. Nejdůvěryhodnější bankou je stejně jako loni Česká spořitelna. Generální ředitel a předseda představenstva této banky Pavel Kyselka si navíc odnesl ocenění Bankéř roku. Zde anonymně hlasovali šéfové jednotlivých bank. „Je to uznání profesionality, poctivosti a tvrdé práce tisíců kolegyň a kolegů v České spořitelně,“ komentoval umístění České spořitelny Pavel Kysilka.
V kategorii Hypotéka roku bodovala UniCredit Bank, která postavila úspěch produktu na flexibilní úrokové sazbě. Krátce po zavedení plovoucí sazby si UniCredit musela vyslechnout kritiku, neboť se jedná o úrok, který může velmi rychle narůst, zdražit splátky, a tudíž zvýšit potenciální riziko nesplácení úvěru. Odborná porota, ale i veřejnost, což potvrzují prodeje, ovšem převratnou hypotéku oceňují.

BRAND24

Nováčci? Až příští rok

V soutěži uspěl také nováček na tuzemském trhu. Nejdynamičtější bankou roku se totiž stala Fio banka. Finanční dům, který je na trhu rok, získal od ledna do současnosti více než padesát tisíc klientů. Aktuálně už registruje více než 125 tisíc klientů. Jeho osobní účet získal v kategorii Účet roku druhé místo.
Na závěr roku 2011 byly hodně viditelné ještě další tři nové banky – Equa, ZUNO a Air. V soutěži však zatím neprorazily. Equa totiž na rozdíl třeba od Fio banky odstartovala svoji činnost teprve v půli roku a zřejmě neměla dostatek času na zviditelnění. Zuno zase nabízí pouze účet a depozitní produkty a Air bank teprve začíná, proto nemohly být zahrnuty do hodnocení. Na trhu ale jistě budou mít významné slovo. „Oceňuji, že vstoupili na trh, protože docela dobře zachycují určitou část poptávky po finančních službách. Odpovídají skutečně na přání klientů a my v této oblasti jsme a budeme aktivní, což už jsme avizovali,“ řekl šéf České spořitelny Pavel Kysilka na adresu bankovních nováčků.

Velké střídání

Pojišťovnu roku získala Česká pojišťovna (ČP), která tři roky v soutěži ztrácela, neboť ji přeskakovala Kooperativa. Pod novým vedením ale ČP nastartovala řadu změn, které jsou na trhu vidět, a tudíž se tato změna mohla odrazit i v hlasování poroty.
Další významné střídání se odehrálo v kategorii stavebních spořitelen. Zde v minulých letech dominovala Modrá pyramida, letošní ročník ji ale převálcovala Wüstenrot stavební spořitelna, která – pokud jde o to, být vidět – v současné době na trhu vyčnívá.
V soutěži se objevily i nové kategorie. U příležitosti desátého ročníku se hodnotila Banka desetiletí a Pojišťovna desetiletí. Ocenění získaly Česká spořitelna a Česká pojišťovna, a to na základě toho, kolik prvenství získaly v minulých ročnících. Další novou kategorií byla Privátní banka roku 2011, která zkoumala oblibu privátních bank mezi 330 nejbohatšími Čechy a Slováky. Ve většině kategorií volila odborná porota, jež byla složena z expertů na finanční trhy či bankovnictví, lidí z akademické a politické sféry či odborníků ze státní správy. Hlasovali rovněž zástupci významných tuzemských firem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).