Menu Zavřít

Bankám visí miliardy v konkurzech

15. 4. 2010
Autor: Euro.cz

Finanční trh

Objem pohledávek za zkrachovalými podniky, které se snaží tuzemské banky vybojovat v insolvenčním řízení, opět roste. Například Česká spořitelna (ČS) tvrdí, že jde o zhruba dvě miliardy korun, které má přihlášené coby věřitel v těchto insolvenčních kauzách. „Celkově je to asi 0,4 procenta ze všech našich pohledávek,“ uvedla Pavla Langová z tiskového oddělení ČS. Ještě v roce 2008 přitom banka tvrdila, že se jedná maximálně o několik set milionů korun.
Mnohem vyšší objem prostředků ovšem „visí“ v konkurzech Komerční bance (KB). „Insolvenčních řízení, ve kterých banka vystupovala na straně věřitele s přihlášenou pohledávkou přesahující částku padesáti milionů korun, bylo celkem 34, přičemž celková výše takto přihlášených pohledávek činila 12,2 miliardy korun,“ sdělila za KB Marie Petrovová z tiskového oddělení. Za poslední rok se tak zvýšil objem těchto pohledávek v případě Komerční banky o 1,4 miliardy korun. Pohledávky menší než padesát milionů korun banka do výpočtů nezahrnuje, neboť vzhledem k nízké výtěžnosti se jedná o zanedbatelnou sumu. KB a Česká spořitelna jsou jediné banky, které objem pohledávek vymáhaných v konkurzech zveřejňují.
ČSOB odmítla tato data zveřejnit. Podle odhadů ale i tato společnost bude mít v konkurzech pohledávky ve výši několika miliard korun. Čísla nezveřejňuje ani Raiffeisenbank.
Výtěžnost dluhů v insolvenčních kauzách odhadují banky jako velmi nízkou. Například Komerční banka ve své výroční zprávě za rok 2008 uvádí průměrnou návratnost ve výši 20 procent.

BRAND24

BOX
Miliardy v konkurzech
(pohledávky přihlášené v insolvenčních řízeních za banky, která číslo zveřejňují)
Česká spořitelna*2 mld. Kč
Komerční banka*12,2 mld. Kč
Pramen: banky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).