Menu Zavřít

Balkánský ordnung

21. 7. 2014
Autor: Redakce

Češi jsou celkem škodolibý národ, a tak mají Evropany poměrně rozškatulkované. Na severu se chlastá, Němci jsou upjatí puntičkáři, na Balkáně je bordel. Ve skutečnosti neplatí ani jedno. Kdyby Dánové pili tak, jako v onom přísloví, mohli by výplatu nechat rovnou v obchodě s lihovinami. Německo nejsou jen muškáty v oknech vymydlených alpských penzionů. A na Balkáně je v lecčems větší pořádek než u nás.

Třeba o Chorvatech (kteří se mimochodem sami za Balkánce nepovažují) v posledních letech platí, že si své finance dokážou uhlídat lépe než my. Ostatně o tom v jednom z posledních čísel týdeníku Eura psal kolega Miroslav Zámečník. Autor Rychlých tužek může zase na požádání předložit účet za návštěvu pisoáru v Šibeniku.

Skutečnost, že madam na záchodcích je vybavena laptopem, který údaje o vaší návštěvě oněch míst posílá on-line na ministerstvo financí, může leckomu připadat bizarní. Až do té doby, než si spočítá, že v turisticky natřískaných místech se takto „pročůrají“ tisíce korun denně. Být to někde na Karlštejně, skončí vše v kapse provozovatele záchodku, který pak prokáže v daňovém přiznání hospodářskou ztrátu.

A třeba mýto? Zatímco to české se kvůli mistrným právnickým tahům společnosti Kapsch nikdy nerealizovalo v původní verzi, Chorvaté postavili mýtnice a závory, odkud každá platba putuje do eráru. Pokud vytáhnete platební kartu, pak peníze z účtu odejdou dřív než při nákupu v českém supermarketu. A účtenka z boxu u závory pak rychleji, než stačíte kartu vytáhnout z terminálu.

Těžko říct, co si pak průměrný Chorvat pomyslí, když hned za českou hranicí natankuje plnou nádrž a pokladní se ani neobtěžuje dát mu paragon. Že by něco o bordelu? Českém bordelu?


Čtěte také:

Pumpaři si stěžují: Obchod Unipetrolu a Eni zvýší ceny benzínu

CONTENT24

Babiš oprášil bič na obchodníky: Inspiroval se v Chorvatsku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).