Menu Zavřít

Balíček poslední záchrany

9. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Glosa postaršího technokrata

BRAND24

Už jsme si zvykli na téměř každodenní virové útoky na naše počítače. Naštěstí jejich důsledky pro podnikovou nebo státní sféru zatím nebyly fatální. Ojediněle někomu zkomplikovaly práci na počítači nebo jej připravily o pár fotek či dat, výjimečně o trochu peněz na bankovním účtu. V zahraničí je to horší. Stačí připomenout virtuální ochromení Estonska, útoky na Pentagon nebo miliony vykradených čísel kreditních karet. Objevuje se i další možné nebezpečí. Hrozí rozpady elektrických sítí. Není to jen každoročně v Kalifornii, ale občas jsme ohroženi i my. Rozpad sítě je často odvrácen opravdu pět minut před dvanáctou. S obrovskou spotřebou serverových farem s miliony napájených a chlazených počítačů by byl výpadek infrastruktury fatální.
Taková situace by jistě přinesla i několik pozitivních efektů. Populační exploze, kterou potřebujeme jako sůl, alespoň dočasné zastavení virů, spamů, blogů, sázení ve Sportce a dalších morových ran. Ocenili bychom současné zaostávání v trendech jako elektronická komunikace se státem, pomalost rozvíjení elektronického obchodu a malý počet on-line účtů v bankách.
Domácnosti, soudě alespoň podle mě, by asi pár hodin výpadku dodávky energie neohrozilo. Nevím sice, kde mám baterku, a pravděpodobně v ní nejsou funkční baterie. Nicméně svíčky bychom našli, trochu dřeva na topení mám, vrata se dají otevřít ručně, pár lahví balené vody a konzerv také v domě bývá. Po zapnutí elektřiny by asi všechno bylo okamžitě v normálních kolejích. Horší by to zřejmě bylo s podniky. Nepochybuji, že alespoň někde, kde jde opravdu o život, mají náhradní generátory.
Co však naše malé databáze, účetnictví, obchody, údaje o zákaznících, důležité dokumenty, záznamy transakcí? Máme těch kritických dat a postupů čím dál víc a určitě jich bude přibývat. Jsme vybaveni alespoň tak jako domácnosti? Za jak dlouho obnovíme normální provoz a kolik nás to bude stát? Pomalá resuscitace nás sice fyzicky nezahubí, ale náš byznys určitě. Firmy vyrábějící nebo využívající informační technologie rychle reagují na zkušenosti s tsunami nebo Katrinou, jak je vidět na příkladu IBM nebo UPS. Co však my malí?
Mám takový podnikatelský nápad. Najde se někdo, kdo bude vyrábět a prodávat balíček a služby první pomoci pro takovéto situace? Elektronický ekvivalent svíček, baterek, balíčku dřeva, vody a konzerv pro podnikatele? Jen prosím, ať to nestojí tolik jako sanitka nebo luxusní pohřeb. Ten nám v takovýchto situacích hrozí i tak.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).