Menu Zavřít

Bagančata

11. 9. 2008
Autor: Euro.cz

ODS se asi nepodaří během pár týdnů výrazně očistit a změnit mechanismy fungování

Minulé úterý po zasedání poslaneckého klubu ODS Mirek Topolánek pravil: „Musí nastat výrazná očista strany a změna mechanismů jejího fungování. To bude moje podmínka pro to, abych se na podzim dále ucházel o křeslo předsedy. Jsem nicméně přesvědčen o tom, že tou soutěskou smrti ODS projde posílena.“ Zasedání bylo svoláno narychlo poté, co televize Nova dva dny předtím odvysílala reportáž o poslanci ODS Janu Moravovi, za aktivní účasti „volavky“ Vlastimila Tlustého shromažďujícího kompromitující materiály na své kolegy. Byla mezi nimi i „zelená“ poslankyně Olga Zubová, jejíž dceru nechal Morava sledovat. Topolánkovi předvedla Nova reportáž s předstihem, a proto se na teplickém sjezdu Strany zelených stačil včas poslankyni Olze Zubové omluvit, odsoudit Tlustého praktiky a požádat „zelené“, aby mu pomohli „vyčistit ten Augiášův chlív“.
Kroupova reportáž byla natočena s využitím skrytých kamer a provokace, metod to pro mnohé neakceptovatelných. Janek Kroupa však má pravdu, že je ve veřejném zájmu informovat občany o odvrácené straně politiky, a nelze-li jinak, i tato metoda je přípustná. Se zveřejněním toho, co natočil, nechtěla Nova otálet, aby prý neovlivnila blížící se volby. To se jí však možná i tak povede. Stejně jako se to povedlo jiným médiím „odpálením“ Kubiceho aféry těsně před volbami do sněmovny v červnu 2006. Tenkrát to bylo v neprospěch ČSSD, která už nestačila náležitě reagovat. Nyní totéž hrozí ODS, jestliže včas neprokáže, že jde o selhání jednotlivců, a nikoli strany jako celku.
Těžko si však představit, že během pár týdnů nastane výrazná očista ODS a změna mechanismů jejího fungování, jak chce Topolánek. Mechanismy fungování jsou součástí „genetického kódu“ ODS, k němuž odjakživa náleží silný „tah na branku“, touha po úspěchu a moci. Taková strana nepřitahuje intelektuální snílky a etické nimraly, ale v prvé řadě lidi značně ambiciózní, praktické a všestranně dovedné. To je její přednost, ale také slabina, s níž by si teď měl Topolánek poradit. Pokud něco urychleně nepodnikne, tristní dojem z Moravy a Tlustého vztáhne veřejnost na celou ODS a říjnové volby se pro ni z víceméně nevzrušivé události mohou změnit v drama.
Proto Topolánek na spolustraníky tak tlačí: Buď se zbavíme hříšníků a projevíme ochotu k očistě, anebo nebudu na kongresu ODS znovu kandidovat na vašeho předsedu. To by možná leckomu v ODS tolik nevadilo. Nebýt pádu vlády, který by následoval, a vysokého rizika, že ODS v příštích volbách skončí opět v opozici. O to nikdo nestojí, poněvadž by řadu věcí nestačila dokončit dle svých představ, jež v politice vždy korespondují s velmi konkrétními zájmy. Navíc je ODS poučená vnitrostranickou krizí z let 1996 až 1997, jež včas neléčena, vyústila v povstání části strany proti jejímu tehdejšímu vedení a v odstavení od vládní moci. Ze strachu z opakování podobné krize se ODS možná nechá Topolánkem pohnout směrem k „čistírně“. Požadavek drtivé většiny jejího poslaneckého klubu a teď už také některých regionálních organizací, aby Tlustý následoval Moravova příkladu a vzdal se mandátu, jako by tomu nasvědčoval.
Vlastimil Tlustý se nicméně jen tak nepoddá. Od loňského ledna zažívá strmý pád a už hraje vabank. Výzvy, aby se vzdal mandátu (rozuměj svých politických aktiv), po sobě nechává stékat jako umakart vodu. Poslanecký klub ODS ho sice může vyloučit ze svých řad, ale v tom případě hrozí Topolánkovi nebezpečí, že Tlustého budou následovat i jeho spojenci Juraj Raninec, Jan Schwippel, případně i Alena Páralová a Jan Klas. Po novele jednacího řádu sněmovny by v tomto počtu dokázali ustavit vlastní poslanecký klub. Přičteme-li rebelující „zelené“ poslankyně Olgu Zubovou a Věru Jakubkovou a v některých případech neoblomného lidovce Ludvíka Hovorku, Topolánkův kabinet by se ocitl v postavení menšinové vlády, jež by si musela ve sněmovně vyjednávat podporu případ od případu i s „Tlustého klubem“. Topolánek však nedokáže zúčtovat s Tlustým ani po stranické linii. Z ODS by ho buď muselo vyloučit jeho místní sdružení, anebo by je celé muselo rozpustit vedení ODS. Obojí je nejisté, byť z rakovnické oblastní organizace, kde je Tlustý registrován, se ozvaly hlasy, že by měl ODS opustit.
Sečteno a podtrženo: Buď se Topolánkovi podaří Tlustého jako poslance totálně izolovat tím, že mu odláká spojence, anebo s ním bude válčit až do příštích voleb, pokud mu v nich znemožní kandidovat. A znicotnit se mu ho nemusí podařit ani na kongresu ODS. Stejně jako se Tlustý vyhnul jednání poslaneckého klubu o své osobě, jistě se dokáže nedostavit i na kongres. Soutěskou smrti, jejímž prvním milníkem se stane Jiřím Paroubkem ohlášené povolební hlasování o nedůvěře vládě, bude asi muset ODS proběhnout s Tlustého závažím na noze. Třeba jí to posílí stejně jako kdysi Emila Zátopka bagančata, v nichž trénoval a v lehkých tretrách mu to pak v závodě „běželo samo“.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).