Menu Zavřít

Babiš posiluje kontrolu zdravotnictví. Chce přístup k hospodaření nemocnic

30. 8. 2015
Autor: Hynek Glos, Euro

Na bojišti jménem vláda spolu vedou dlouhotrvající zákopovou válku resorty financí a zdravotnictví. Ministr financí Andrej Babiš prakticky od začátku vládnutí koalice nešetří kritikou fungování ministerstva zdravotnictví vedeného Svatoplukem Němečkem (ČSSD). Snaží se dokonce ve svém úřadě vytvářet paralelní tým, který si klade za cíl kontrolovat finanční toky ve zdravotnictví. Mezi oběma resorty obecně panuje velké napětí. Teď se z bojiště ozývají nové výstřely.

Andrej Babiš na konci července poslal do vlády návrh zákona o sběru vybraných dat pro účely monitorování a řízení veřejných financí. Podle předlohy nové normy by měly od poloviny roku 2016 všechny veřejné nemocnice různých právních forem zasílat své podrobné hospodářské výsledky právě ministerstvu financí. Babišův resort by tak získal o hospodaření nemocnic komplexnější přehled než samotné ministerstvo zdravotnictví, které v nich určuje pohyb financí pomocí úhradových vyhlášek.

Financové kontrolují

Kromě veřejných nemocnic by se povinnost týkala všech organizačních složek státu, státních fondů nebo například také veřejných vysokých škol a výzkumných institucí. Ministerstvo financí jako předkladatel zákona vysvětluje potřebu jeho schválení implementací dosud nepřijaté evropské směrnice z roku 2011. Přitom samo ministerstvo přiznává, že směrnice nehraje v připravované právní úpravě tu nejzásadnější roli.

Podle vyjádření pro týdeník Euro ministerstvo financí reaguje mimo jiné právě na nedostupnost dat o hospodaření nemocnic. V současné době totiž nedisponuje žádnými hospodářskými údaji z nemocnic, které mají právní formu akciové společnosti nebo společnosti s ručením omezeným.

„Tyto instituce dnes nepředávají žádné údaje do Integrovaného informačního systému státní pokladny, respektive do Centrálního systému účetních informací státu, a neposkytují data ani jiným způsobem v požadované periodicitě,“ zdůvodňuje Tereza Peprníková z oddělení vnějších vztahů ministerstva financí.

Nemocnice se proto mají ještě letos stát součástí místních vládních institucí tak, aby i na ně mohlo ministerstvo vztáhnout požadavky evropské směrnice.

Celý článek čtěte v pondělním vydání týdeníku Euro

———-
Čtěte také:

U Babiše Němeček miliardy nezískal. Teď to zkouší u vlády

Babišovy pilulky zaútočí na tuzemské lékárny

BRAND24

Babišův fond chystá rozšíření výroby výživových doplňků na Slovensku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).