Menu Zavřít

AVG: Kanceláře, ve kterých je radost pracovat

23. 1. 2011
Autor: profit

S šedými a neosobními pracovními prostorami je konec. Novým trendem jsou relaxační zóny, ve kterých se mohou zaměstnanci odreagovat i společně najíst. Právě takových míst u nás přibývá. Jedním z nedávno otevřených je brněnské výzkumné centrum společnosti AVG.

Foto: AVG Brno

Realizační tým měl na návrh a vybavení kanceláří firmy pouze pět měsíců času. V nových prostorách jsou přitom pracovní místa až pro 400 lidí. „Zvládnout podobně rozsáhlý projekt od architektonického návrhu po realizaci v tak krátkém termínu vyžadovalo maximální nasazení všech zúčastněných. Zejména pro naše architekty to byla výzva, měli skutečně příležitost popustit uzdy fantazii, a vytvořit tak nadčasové pracovní prostředí. Zatím jsme se nesetkali s tak velkorysým přístupem vedení firmy ke svým zaměstnancům,“ komentuje spolupráci vedoucí týmu architektů společnosti Kyzlink Jan Kyzlink.

Výsledkem jsou kromě kancelářských prostor typu open space také relaxační zóny v podobě pláže, zahrady, pánského klubu, kavárny, parku nebo sport baru. Dětem zaměstnaných rodičů je pak určen dětský koutek. „Pro lidi, kteří celý den soustředěně pracují u počítače a musí být neustále kreativní a plní nápadů, je naprosto nezbytné během pracovní doby vstát, projít se, popovídat si s ostatními nebo naopak strávit chvíli o samotě se svými myšlenkami, nabít se novou energií,“ vysvětluje Jan Kyzlink. V prostorách pánského klubu si tak zaměstnanci mohou zahrát třeba kulečník. Jinde zase mohou relaxovat u stolního fotbálku nebo přebytečnou energii vybít u boxovacího pytle. Úplně jinou atmosféru má pak kavárna, na kterou tvůrci použili především přírodní materiály. Většina ohýbaného nábytku v relaxačních zónách byla vyrobena jako atypická. Kopie rybářské loďky byla speciálně patinována kvůli imitaci vzhledu oprýskaného dřeva. Přírodní bambusové tyče tvoří stínící stěny, na zdech můžete vidět dekorace v souladu s grafickým manuálem AVG či fototapety zhotovené na míru dle návrhů architekta.

Důležitou součástí celého návrhu je řešení osvětlení, které se liší podle prostředí. Zatímco v kavárně nebo pánském klubu jsou světla tlumená, aby co nejvíc připomínala původní prostředí, prostory jako zahrada nebo pláž jsou velmi světlé. „Snažili jsme se vytvořit různá relaxační prostředí tak, aby si skutečně každý mohl vybrat podle momentální nálady, jestli si chce o samotě vypít kávu a přečíst v klidu noviny nebo u kulečníku probrat s kolegou pracovní záležitosti mnohem příjemněji než v neosobní kanceláři,“ říká o projektu designér Petr Pospíšil.

V interiéru nechybí drobné artefakty, které dokáží podtrhnout zamýšlenou atmosféru. Jsou tu umělé balvany, bambusové stěny nebo i závěsné houpací sítě. Když si chcete odpočinout na pláži, musíte jít po kamíncích a sedíte v loďce. To vše v blízkosti živé palmy. Rostliny ostatně doplňují povedený design ve všech prostorách.

BRAND24

Další novinkou v pracovním prostoru jsou telefonní budky, tedy malé uzavřené prostory s pohodlnou sedačkou. Rozmístěny jsou ve všech patrech a vznikly na přání zaměstnanců. Sem mohou odejít, pokud si potřebují vyřídit svůj hovor a nechtějí rušit kolegy. Originálně řešené budky ve tvaru válce, které zaujmou i barevným řešením, byly ale při stavbě pořádným oříškem. „Bylo to technologicky náročné, postavit budku ze sádrokartonu ve velmi malém rádiusu a nezávisle ukotvit vnitřní křeslo tak, aby nedocházelo k přenosu otřesů z křesla na sádrokartonovou konstrukci,“ říká k celé práci Jaromír Popek ze společnosti Unic one, která instalaci realizovala.

Výsledkem pětiměsíčního snažení je fungující systém kanceláří open space a relaxačních zón, které zabírají 637 metrů čtverečních. Kancelářím je pak věnován prostor o velikosti 4 793 metrů čtverečních. Generální ředitel společnosti AVG Technologies J. R. Smith k realizaci projektu říká, že veškeré prvky použité v interiéru svůj účel rozhodně plní. „Chceme pro firmu získat ty nejlepší pracovníky. Musíme jim proto nabídnout něco, co jinde nemají. Dobrý plat i benefity nabízí řada firem, ale přívětivé pracovní prostředí, které by přesně odpovídalo jejich potřebám, to jen tak někde nemají.“ Nové výzkumné centrum firmy sídlí ve třech budovách a v případě potřeby se počítá i s jejich rozšířením.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).