Menu Zavřít

Automobilkám klesla výroba, nejvíce nákladních vozů

20. 10. 2009
Autor: profit

Domácí automobilky vyrobily za tři čtvrtletí 711.445 osobních a lehkých užitkových vozů, což bylo o 4,5 procenta méně než loni. Produkce nákladních aut se meziročně propadla dokonce o 61 procent na 791 vozidel.

Autor: Martin Siebert

BRAND24

Největší producent Škoda Auto sestrojila podle Sdružení automobilového průmyslu 386.003 aut, tedy o 22 procent méně než loni. Kolínskou TPCA opustilo 247.432 malých vozů Toyota, Peugeot a Citroën, přibližně stejně jako minulý rok. Propad Škodovky z velké části vyrovnal nošovický Hyundai, který loni do září ještě nevyráběl, a letos přispěl 78 tisíc vozy. Tatra vyrobila 612 nákladních vozů oproti 1665 kusům loni, produkce Avie se snížila o 54 procent na 179 vozů.

Výroba osobních automobilů v ČR ve třetím čtvrtletí byla silně podporována prodeji dotovanými šrotovným v různých zemích Evropy. Počet registrací nových vozů v EU stoupl v září téměř o deset procent. „Přestože v Německu, které představuje největší trh pro naše automobilky, došlo již začátkem září k vyčerpání prostředků na šrotovné, česká zářijová výroba tím zatím neutrpěla,“ míní analytička PricewaterhouseCoopers Petra Šafková. Do konce roku mají podle ní objednávky z Evropy spíše klesat, což se projeví se zpožděním na tuzemské výrobě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).