Menu Zavřít

Auto na leasing při ukončení podnikání

27. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Chtěl bych ukončit podnikání fyzické osoby (mám živnostenský list na obchodní činnost). Tuto činnost jsem už dříve oficiálně přerušil, už jsem vyrovnal i všechny daňové povinnosti. Vlastním však auto pořízené na leasing - je už sice dávno zaplacené, ale mám je evidováno na IČO. Jak mám postupovat při ukončení živnosti?

Ukončení podnikání řeší živnostenský zákon v § 58. Živnostenské oprávnění můžete zrušit na základě písemné žádosti podané místně příslušnému živnostenskému úřadu. K této žádosti je potřeba doložit souhlas finančního úřadu v souladu s § 35 odst. 2 zákona o správě daní a poplatků.

Konkrétní postup je následující: Ke dni ukončení podnikání uzavřete předepsaným způsobem účetnictví a podáte daňové přiznání. Vzhledem k tomu, že jste již podnikatelskou činnost přerušil, máte již tuto povinnost splněnu.

Příslušnému finančnímu úřadu podáte „žádost o souhlas správce daně s ukončením podnikání“. Po obdržení písemného souhlasu z finančního úřadu podáte žádost o ukončení podnikání příslušnému úřadu.

BRAND24

Pokud jde o osobní automobil: Nejpozději ke dni ukončení podnikání jej vyřaďte z evidence majetku. Vůz pak přehlaste na sebe jako na fyzickou osobu.

Ing. Vlastimír Čech, daňový konzultant APOGEO Tax

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).