Autentické snění

10. srpna 2010, 14:21 - Dana Langášková
10. srpna 2010, 14:21

Za pocit, že jste v jiném městě a v jiné zemi, leccos odpustíte

Kolem poklidného Haštalského náměstí s kostelem uprostřed není o restaurace nouze. Je jich tu dokonce dost pro všechny druhy peněženek. Již dávno etablovaný podnik brasserijního typu Chez Marcel (1995) nám připadl jako rozumná alternativa. Notabene s vnitřní zahrádkou. Skleněná stěna dokořán otevřená do ulice v letním horku pohostinně láká, aby kolemjdoucí vstoupil a bez odkladu konzumoval.
Zařídily jsme se stejně. Kolem dlouhého baru jsme minuly kavárenštěji působící část podniku, ocenily chladivou dlaždicovou podlahu a po krátkém zvážení teplotního rozdílu mezi nitrem a jinak půvabnou zahrádkou jsme se usadily do kouta ve vyvýšeném patře. Ze žlutých stěn na nás shlížejí staré francouzské reklamy na prakticky cokoli, v koutě trucuje osiřelý fotbálek odhadem z padesátých let, před sebou máme obnažený dřevěný stůl s expresní papírovou prostírkou, jak se na brasserii sluší. Po úvodní objednávce co největší láhve studené minerálky jsme konečně schopny zamžourat do jídelníčku. Prozatím bychom to viděly na grilovaný kozí sýr s rukolou a mangem a carpaccio ze zeleniny, k tomu po skleničce stolního francouzského vína – bílé je bohužel takřka teplé.
Oba saláty jsou na první pohled i ochutnání příjemným překvapením. Chèvre chaud je po dlouhé době chutně, neodfláknutě a invenčně provedený, horký, svrchu díky poprašku strouhanky skvěle křupavý, pesto vykouzlilo zajímavý doprovod. I rukola s kousky zralého manga je dobrý nápad, bohužel má při bližším ohledání drobnou vadu na kráse – nebyla dostatečně propláchnuta a opět (laskavý čtenář si možná vybaví naše ne zcela dávné protivenství s pískem drhnoucím v soukolí jiného restaurantu) se vyznačuje neblahými zrníčky zeminy, respektive písku. Je jich relativně málo, ale na pokažení dojmu bohatě stačí, už proto, že tentýž objev se opakuje i v případě druhého předkrmu. Carpaccio ze zeleniny obsahuje dlouhé tenoučké plátky cukety a lilku, grilované opravdu jen jemně – některé kousky lilku jsou skrzevá to nepříjemně tuhé. Zelenina byla skropena slušným olivovým olejem a posypána hoblinami parmazánu, vítaný doplněk pak tvoří temně zelená rukola – ano, ta, co trochu skřípe mezi zuby – a velmi chutné domácí pesto. Celkový dojem je až na zmíněný písek dosti dobrý, chutě se vhodně doplňují, dalo by se říci, že jde o ideální předkrm do tropického dne.
Ale už jsou tu hlavní chody: mořský vlk (údajně čerstvý) s restovanou zeleninou a králík v hořčičné omáčce. Vlk, spíše vlček, byl pojednán zřejmě jako dětské jídlo: místo obvyklého filetu před námi leží jeho pouhá polovina, korektně ovšem rozpůlená, asi aby vyvolala dojem „bohatého talíře“. Co do úpravy bylo maso expeditivně obaleno v mouce a narychlo osmaženo na pánvi. Chutná absolutně běžně, přičemž občas přece jen vyšlehne pachuť rybiny svědčící o ne zcela čerstvém původu oploutvence. Zelenina je naopak příjemnou změnou oproti obvyklým kombinacím, představuje ji pokrájená mrkev, cuketa, pórek a červená paprika. Vše je naštěstí štědře zalito obstojným olivovým olejem.
Další talíř obsahuje stehýnko z králíka přelité medově zbarvenou omáčkou, v níž nacházíme tmavá hořčičná semínka a kousíčky mrkve. Přílohou je kopeček bramborové kaše, ozdobený lístkem bazalky. Maso je kvalitní, měkoučké tak, že skoro odpadá od kosti, hustá omáčka však vyznívá dost fádně – pikantnost hořčice se nepochopitelně vytratila. Jemný králík by rozhodně zasluhoval něco výraznějšího; maně se nám vybaví dnes již bohužel neexistující Brasserie M, kde mělo toto tradiční jídlo mnohem větší šarm. Dezertem budiž mousse au chocolat alias čokoládová pěna a citronový sorbet s konspiračním názvem colonel. Pěkně kompaktní mousse je servírována ve skleněné kompotové misce a zdobí ji ne zrovna šikovně provedené hvězdičky sprejové šlehačky – zhruba jako když si je v rychlosti nastříkáte na misku cestou od lednice k televizi, aby vám neutekl oblíbený seriál. Pěna má jinak dobrou chuť, pro tentokrát ani nežehráme na podobnost s pribiňákem. To bude asi tím francouzským ovzduším… Citronový sorbet s vodkou je rovněž po všech stránkách vydařený: dva kopečky svěže zeleného sorbetu obsahují kandované limetky, vodka jen příjemně sekunduje, zkrátka super letní dezert. Vlastně se ukazuje, že nejlepší je oba dezerty vzájemně zkombinovat, nakyslý sorbet si s čokoládovou pěnou totiž skvěle rozumí – vřele doporučujeme.
Co ale ani jednomu z dezertů neprospívá, je paralelní konzumace vyloženě nedobrého segafreda, servírovaného navíc bez skleničky vody.
Po předložení překvapivě vysokého účtu dáváme hlavy dohromady. Ze zdejší rozsáhlé nabídky (těstoviny, masa, ryby, kachny, králíci, šneci, saláty, paštiky, sendviče, omelety, sladkosti plus galský šarm a francouzská autenticita – viz postřeh z internetu…) jsme pravda ochutnaly jen zlomek, ale za dnešním hodnocením si stojíme. Mají-li v kuchyni světlou chvilku, a neodfláknou tím pádem očistu lupení, dalo by se konstatovat, že saláty mohou být zdejší silnou stránkou. Ryby, jako byla ta dnešní, nedoporučujeme. Pokud nejste zapřísáhlí fanoušci segafreda, zdržte se i kávy. Místo toho zkuste sorbet s vodkou a minerálku a zaposlouchejte se do francouzštiny, kterou lze u Marcela tu a tam zaslechnout. Třeba to ve vás vzbudí pocit, že jste se ocitli v jiné zemi a v jiném městě, připravte se však na to, že za tohle příjemné snění vám bude vystaven poněkud vyšší účet.

Chez Marcel
Adresa: Haštalská 751/12, Praha 1 – Staré Město
Tel.: 222 315 676
www.chezmarcel.cz Otevírací doba: po–pá 8.00–1.00, so–ne 9.00–1.00
Druh kuchyně: francouzská
Cena vody: Mattoni 0,33 l – 40 Kč, 0,75 l – 85 Kč
Země původu nabízených vín: Francie, ČR, Chile
Hodnocení restaurace: Jídlo 44 bodů z 50
Obsluha 18 bodů z 20
Nápoje 7 bodů z 10
Prostředí 8 bodů z 10
Kvalita/cena 5 bodů z 10
Celkem 82 bodů ze 100

VALUE FOR MONEY

+ Poměrně vydařená atmosféra francouzské brasserie
- Průměrné jídlo za nadprůměrné ceny

Výběr z jídelního lístku:
Quiche lorraine 135,-
Šneci na česneku 160,-
Grilovaný kozí sýr s rukolou a mangem 190,-
Grilovaný mořský vlk s rýží basmati 350,-
Králík s hořčičnou omáčkou a bramborovou kaší 290,-
Entrecote grillée 390,-
Profiteroles 130,-
Mousse au chocolat 90,-
Ananasové carpaccio 130,-

Výběr z vinného lístku : Cotes du Rhone, Chateauneuf du Pape domaine Jean Marie Royer 890,-
Bordeaux Cots de Bourg, Pommerol Chateau Bellegrave 1350,-
Casas del Bosque Reserva Syrah 950,-
Frankovka 290,-
La Croix Belle Chardonnay 650,-
Sancerre André Robineau 590,-
Nekeas Chardonnay 790,-
Veltlínské zelené 280,-

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče