Menu Zavřít

Autem roku je hybrid

22. 11. 2004
Autor: Euro.cz

ZAJÍMAVOST Nadějné tažení zahájily takzvané hybridní vozy, tedy auta se smíšeným elektro-benzinovým motorem. První sériový hybrid - Toyota Prius - získal evropský titul "Auto roku". O vítězství japonského vozu rozhodly hlasy evropské poroty, která byla sestavena z 58 motoristických novinářů.

foto: Prius

**ZAJÍMAVOST

BRAND24

Nadějné tažení zahájily takzvané hybridní vozy, tedy auta se smíšeným elektro-benzinovým motorem. První sériový hybrid - Toyota Prius - získal evropský titul „Auto roku“.

O vítězství japonského vozu rozhodly hlasy evropské poroty, která byla sestavena z 58 motoristických novinářů. Ve finále předstihl šest dalších konkurentů. „Z titulu Car of the Year 2005 jsme nadšeni,“ řekl Tadashi Arashima, prezident Toyota Motor Marketing Europe. „V ěříme, že hybridní technologie, u modelu Prius reprezentovaná revolučním systémem pohonu, představuje obrovský skok vpřed ve snižování škodlivého vlivu automobilů na životní prostředí.“ Prius, první sériově vyráběný hybridní automobil na světě, je poháněn kombinovaným systémem spalovacího motoru a elektromotoru. Systém se stal vzorem pro vývoj nových vysoce ekologických pohonných jednotek a je prý součástí úsilí Toyoty vytvořit zcela dokonalý ekologický automobil s takřka nulovými emisemi. Toyota Prius byla představena na začátku roku a její prodej v Evropě se letos odhaduje na 8500 kusů. Pro příští rok je stanoven prodejní cíl pro Evropu na 15 000 vozů, přičemž zvýšení produkční kapacity umožní prodávat ve světě až 180 000 těchto hybridních automobilů. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).