Menu Zavřít

Aukce vín s "Milionářem"

12. 5. 2003
Autor: Euro.cz

V pondělí 19. května začíná na pražském Výstavišti 6. Mezinárodní veletrh nápojů Víno Destiláty 2003. Na něm se uskuteční i Aukce archivních vín a destilátů - její výtěžek bude kompletně věnován Nadaci DROP IN. Moderování aukce se ujal Vladimír Čech, moderátor známé televizní soutěže "Chcete být milionářem?

V pondělí 19. května začíná na pražském Výstavišti 6. Mezinárodní veletrh nápojů Víno Destiláty 2003. Na něm se uskuteční i Aukce archivních vín a destilátů - její výtěžek bude kompletně věnován Nadaci DROP IN. Moderování aukce se ujal Vladimír Čech, moderátor známé televizní soutěže „Chcete být milionářem?“ Jemu jsme také položili několik otázek.

* V minulosti jste již dražbu jako licitátor dělal. O co tehdy šlo?

Před lety jsme s kolegy výtvarníky dražili některá jejich menší díla a výtěžek byl určen pro školu nevidomých dětí v Praze. T o ale nešlo o tisíce či desetitisíce jako půjde u starších ročníků vín a destilátů, ale spíš o čísla v řádech stovek korun. Takže s dražbou jako takovou mám malé zkušenosti, ale protože vím, že výtěžek této aukce jde na charitativní účely, rád se tohoto úkolu ujmu bez nároku na honorář. Jde o dobrou věc a z každé takové dobročinné akce mám vždy příjemný pocit, že se získané prostředky dostanou k těm, kteří je opravdu potřebují. Tenkrát se podařilo těm dětem pomoci, a tak doufám, že to nezkazím ani teď.

* Jaký je vlastně váš vztah k vínům?

Víno považuji za něco víc než jenom za alkoholický nápoj. Je to něco, co člověka povznáší a co mu zprostředkovává setkání s mnoha lidmi a kulturami, se kterými by se jinak nesetkal. Rozšiřuje obzory, prohlubuje úctu k přírodě a k práci vinařů. Samozřejmě, že nemluvím o „opíjení se vínem“, ale o zážitku z dobrého, kvalitního červeného či bílého vína při posezení s rodinou či s přáteli.

* Jaká vína máte nejraději?

Mám rád moravská vína a musím se přiznat, že se velmi rád účastním ochutnávek vín v Moravských Budějovicích, jak mi to jen při mém nabitém programu vyjde. Jsem totiž členem Sdružení vinařů jihozápadní Moravy, a tak se hned dozvím, co se kde okolo vína na Moravě děje. Ale abych nebyl nespravedlivý k českým vínům. Mám moc rád vína z Litoměřicka a obzvlášť ze Žernosek, kde vinaři dokáží, i v těch geograficky krajních podmínkách pro pěstování vína, vytěžit opravdu to nejlepší.

BRAND24

* Jaká vína budete v aukci dražit?

Zatím se dary od vystavovatelů postupně scházejí, vím jen, že tam budou nějaká drahá a sběratelsky zajímavá francouzská vína. Co si pamatuji, jsou tam dvě Grand Cru Classe Chateau Palmer 1989 a Ch.Lafite Rothschild 1986 a nějaké francouzské víno z roku 1923. Byl bych rád, aby přišlo co nejvíc zájemců a aby to vyneslo potřebným lidem co nejvíc. Aukce se bude konat v první den veletrhu Víno&destiláty 2003, tj. 19. května v 18 hodin, a všechny zájemce o tuto akci srdečně zvu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).