Ať teče rum!

05. května 2009, 17:26 - Benjamin Kuras
05. května 2009, 17:26

Senzační posezení uprostřed řeky s opravdu globální nabídkou destilátů

Pirátská restaurace, jak se Rezavá kotva inzeruje, by si hodně pomohla, kdyby se trochu víc zpirátštila. Pustit tam pár cáklých výtvarníků zařádit si za večeři a soudek rumu a proměnit strohou palubu a kajuty v bizarnější prostředí, kde by se návštěvníci s chutí chechtali a zpívali „johoho a extra rum“. Pustit tam papouška s páskou na oku, kotvy, harpuny, vycpané mečouny, rybářské sítě se skleněnými koulemi, protézy a berly, černé vlajky s lebkou a hnáty, dalekohled, kompas, staré mapy, meče, kindžály a karabiny. Tak něco na ten způsob. Rumový repertoár na to má mimořádně pestrý, s novinkami i pro protřelé rumomily. Obsahuje nejen celý Karibik počínaje osmi rumy kubánskými, přes Anguillu, Barbados, Dominikánskou republiku, Guatemalu, Guyanu, Haiti, Martinique, Jamaiku, Mexiko, Nicaraguu, Panamu, Venezuelu, Puerto Rico a Tirinidad a Tobago, ale taky Madagaskar, Réunion nebo Mauritius na druhém konci světa. Vychutnávejte třeba takový martinický St. Etienne, který je „směs rumů zrajících nejméně 6 let v dubových sudech, aroma dřevěných sudů po bourbonu, doplněné vůní kávy, čokolády a vanilky, s příměsí kandovaného exotického ovoce a včelího vosku“. Nebo trinidadský dvanáct let starý Angostura „s aroma sladkého karamelu, vanilky a kokosového krému, jemná chuť se zaobaleným začátkem vede k suchému, středně těžkému tělu s chutí karamelu, pražených oříšků, koření a dýmových chutí, s dokončením dlouhým a sladkým“. Nebo barbadoský sedmnáctiletý Mount Gay Extra Old „sladké aroma s množstvím melasy dubu, chuť hladká, hřejivá, vanilka, koření, očazený dub, s hřejivým pepřovým a dubovým zakončením“. Ty stojí okolo 250 korun za necelou půldecku. Chcete-li se pirátsky opít levněji, můžete začít obyčejným dvouletým Havana Clubem za 65, jehož pětiletou rezervu pořídíte za 95.
Celá restaurace ve tvaru starého škuneru je postavená ze dřeva a její hlavní část – bar s regály rumu – je pod mostem, kterým se sem z nábřeží přichází. Potřebovala by už někde na nábřeží nápadnější upoutávku, těžko se hledá a kdo o ní neví, projde bez povšimnutí. Kormidlo máte hned u vchodu sestupujícího z mostu po schodech do lodi. Zařízení jednoduché, střídmé, pirátsky omšelé, ošumělé, odrbané. Stylově čisté, chcete-li. Ze vstupní místnosti se na jedné straně vychází na otevřenou zahradu (palubu) uprostřed řeky, na druhou se sestupuje do baru s dubovými stolky, odkud se opět vychází na malou otevřenou terásku s několika stolky. Ve slunný den mimořádně příjemné posezení, s šumem vltavského jezu, výhledem na Mánesa na jedné straně, smíchovské Janáčkovo nábřeží na druhé, s parníčky projíždějícími okolo téměř na dosah ruky. S hřišťátkem pro děti, kterým zde taky můžete pořídit „pro naše malé piráty“ všelijaké ty dortíky, řezy, zmrzlinové poháry a za necelých 60 korun výběr kuřecích nugetů s hranolkami nebo linguiny s „milánskou“ směsí, která podle obrázku vypadá jako sušená rajčata s plátky mozzarelly. Kombinace poměrně nemilánská, ale čert to vem, jsme u pirátů, ti kradou kdeco odkudkoli. Repertoár jídel nakradli vltavští piráti ze Španělska, Argentiny, Itálie, Indie, Japonska a Česka, mišmaš chuťových všelijakostí, které nedosahují kulinárního génia a taky o něj neusilují. Jídelníček je česko-anglický, což znamená, že ta anglická část je psaná v jazyce Czenglish, kterému porozumí Čech se středoškolskou znalostí angličtiny, ale už ne nutně Angličan. Nabízí vám třeba „usmířit váš největší hlad“ (appease your biggest hunger), chuťové „dobrotivosti“ (goodnesses) a vedle „starters“ i „kishaws“, které, ač vypadá libě anglicky, je slovo japonské a v angličtině se nevyskytuje, ač není vyloučeno, že i tam brzy přes Czenglish doputuje. Do té doby bude rozumnější českou delikatesu překládat do angličtiny jako delicacy nebo delicatesse, z níž ostatně taky pochází. Naštěstí každý Angličan ví, co je tapas, takže mu to není potřeba vysvětlovat japonsky. Drobné mističky s malými porcičkami všehochutě, tucet za 289 korun, půl tuctu za 159. Tapas je civilizovaný španělský zvyk nenechat zákazníka opít se na lačný žaludek, a proto mu ke každé skleničce dát něco drobného k zakousnutí. Co je ve zdejších mističkách? Olivy (černé i zelené a naložené v česnekové marinádě). Zeleninové tapenády (pyré z různých zelenin) s parmezánem. V oleji, česneku, bylinkách a octu nakládané cukiny. Plátky nakládaného baklažánu srolované okolo kousků kozího sýra nebo obalované a smažené kroužky cibule. V mouce obalené a rychle osmažené drobné rybičky. Paprička jalapeño plněná čedarem, obalená a osmažená. Sušená rajčata s mozzarelovými bocconcini. Tence naplátkovaná serano šunka s kouskem melounu. Pár plátků salámu chorizo. Pár kousků pikantně ochuceného sýra. A několik mušliček v zázvorové omáčce.
Škoda, že je přinášejí všechny najednou. Než se jimi člověk projí, ty teplé vychladnou a ztratí něco na chuti. Měly by se podávat nadvakrát: ty studené jako první. Nechat dojíst a pak teprve podávat ty teplé. Tak by zůstal člověku pocit, že měl předkrm a hlavní chod, projídal by se tím pomaleji a stihl by k tomu ve dvou vypít dvě flašky vína. My jsme se jimi prospěchali a k jedné flašce jsme se ještě stihli nabouchat docela slušně udělaným kuřecím prsíčkem marinovaným v nálevu stylu tandoori a grilovaným na ocelové destičce přinesené ještě syčící na stůl. Žádný geniální gastrokumšt ani žádná nápadná chyba. Argentinský rib eye steak marinovaný v česneku a rozmarýnu byl překvapivě tužší, než se čekalo, grilovaná zelenina (cukíny, papriky, baklažány, cibule) a pečený brambor s jogurtovou zálivkou bez chyby. Restauraci by taky prospělo mít nabídku alespoň dvou piv. Nejsem jediný, komu Krušovice chutnají jako rozpuštěný aspirin, a nedokážu dopít ani malé. Šestnáct chutí za 1 600 korun ve dvou s jednou lahví vína na čerstvém vzduchu uprostřed řeky není událost zanedbatelná. (Ty rumy šly mimo redakční účetnictví).

Jídlo - 36/50
Servis 18/20
Prostředí 7/10
Nápoje 8/10
Value for money 9/10
Celkem 78/100

+ příjemné posezení „na lodi“ uprostřed řeky, dvanáctichodové tapas za rozumnou cenu
– kdysi mívala mnohem pestřejší jídelníček, bylo by dobré se k němu vrátit. A nečekejte luxus, jste u pirátů

REZAVÁ KOTVA
pirátský restaurant a bar
Janáčkovo nábřeží, Dětský ostrov, Praha 5–Smíchov
tel.: +420777550005
www.rezavakotva.cz rezavakotva@m-club.cz

Kuchyně: směsice Evropy a zámoří
Původ vín: ČR, Itálie, Španělsko, Chile, Argentina

Výběr z jídelního lístku:
Lilek plněný kozím sýrem v rounu španělské sušené šunky na malinové kulise s lístky čerstvé rukoly, zdobený piniovými oříšky 139,-
Marinovaný losos Gravlax s wasabi dipem a opečenou ciabattou 119,-
Grilovaný losos v japonské řase Nori s pečenou limetou 219,-
Vepřová krkovice v barevném pepři se sázeným vejcem a praženou slaninou 179,-
Hrst krevet s šalotkou a lemon grass 229,-
Linguine se smetanovou omáčkou s čerstvým špenátem a kuřecím masem 139,-
Ciabatta jamón serano (sušená šunka, mozzarella, ledový salát) 119,-
Toast s marinovaným lososem a medovo-koprovým dresinkem 99,-

Výběr z vinného lístku:

Rulandské šedé 2007/8, Nové vinařství 390,-
Tramín červený 2007, kabinet, Lobkowicz Mělník 425,-
Satrico bianco ITG, Casale del Giglio 435,-
Marqués de Riscal Rueda 690,-
Zweigeltrebe rosé 2009, kabinet, Kovacs 345,-
Svatovavřinecké 2007, pozdní sběr, Kovacs 390,-
Malbec 2006, Mendoza 495,-
Rulandské modré 2006, barrique, Lobkowicz 545,-
Barbera d´Alba, Negro Angelo 590,-
Cabernet Sauvignon 2006, Los Vacos 585,-
Rioja Bodegas de Cantabria 2004, Crianza 845,-
Prosecco Vespaiolo ITG, Cantina San Bartolomeo 345,-

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Nejzadluženější státy světa
Když v cizině nabouráme, nebo nám auto ukradnou
Srovnaní cen potravin, nápojů a taxi v nejoblíbenějších dovolenkových destinacích
3x z poradny: vytýkací dopis, jak čerpat dovolenou, daň z příjmu
Státní dluh USA, Činy, Ruska a dalších zemí. Kolik dluží domácnosti a firmy?
Auta
Retro na neděli: Dixi DA-1 3/15 slaví 90 let jako vůbec…
10 nejrizikovějších ojetin, kterým je lepší se zdaleka vyhnout
Audi, BMW a Mercedes upraví software milionům starších dieselů. Kvůli emisím
Nástupce Bugatti Chiron bude muset přejít na elektřinu. Bez ní by už nezrychlil
Test motocyklu BMW S 1000 XR: Superbike na chůdách
Technologie
Archos 50 Saphir: odolný obrněnec s velkým akumulátorem (recenze)
AMD neotevře kód své analogie Intel ME. Secure Processor zůstane „blackboxem“
Mapy.cz pro Android jsou kompletně offline včetně plánování tras
10 nejrizikovějších ojetin, kterým je lepší se zdaleka vyhnout
Intel se po IoT stahuje i z nositelné elektroniky. Celé oddělení tento měsíc zrušil
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít