Menu Zavřít

Ať teče rum!

5. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Senzační posezení uprostřed řeky s opravdu globální nabídkou destilátů

Pirátská restaurace, jak se Rezavá kotva inzeruje, by si hodně pomohla, kdyby se trochu víc zpirátštila. Pustit tam pár cáklých výtvarníků zařádit si za večeři a soudek rumu a proměnit strohou palubu a kajuty v bizarnější prostředí, kde by se návštěvníci s chutí chechtali a zpívali „johoho a extra rum“. Pustit tam papouška s páskou na oku, kotvy, harpuny, vycpané mečouny, rybářské sítě se skleněnými koulemi, protézy a berly, černé vlajky s lebkou a hnáty, dalekohled, kompas, staré mapy, meče, kindžály a karabiny. Tak něco na ten způsob.
Rumový repertoár na to má mimořádně pestrý, s novinkami i pro protřelé rumomily. Obsahuje nejen celý Karibik počínaje osmi rumy kubánskými, přes Anguillu, Barbados, Dominikánskou republiku, Guatemalu, Guyanu, Haiti, Martinique, Jamaiku, Mexiko, Nicaraguu, Panamu, Venezuelu, Puerto Rico a Tirinidad a Tobago, ale taky Madagaskar, Réunion nebo Mauritius na druhém konci světa. Vychutnávejte třeba takový martinický St. Etienne, který je „směs rumů zrajících nejméně 6 let v dubových sudech, aroma dřevěných sudů po bourbonu, doplněné vůní kávy, čokolády a vanilky, s příměsí kandovaného exotického ovoce a včelího vosku“. Nebo trinidadský dvanáct let starý Angostura „s aroma sladkého karamelu, vanilky a kokosového krému, jemná chuť se zaobaleným začátkem vede k suchému, středně těžkému tělu s chutí karamelu, pražených oříšků, koření a dýmových chutí, s dokončením dlouhým a sladkým“. Nebo barbadoský sedmnáctiletý Mount Gay Extra Old „sladké aroma s množstvím melasy dubu, chuť hladká, hřejivá, vanilka, koření, očazený dub, s hřejivým pepřovým a dubovým zakončením“. Ty stojí okolo 250 korun za necelou půldecku. Chcete-li se pirátsky opít levněji, můžete začít obyčejným dvouletým Havana Clubem za 65, jehož pětiletou rezervu pořídíte za 95.
Celá restaurace ve tvaru starého škuneru je postavená ze dřeva a její hlavní část – bar s regály rumu – je pod mostem, kterým se sem z nábřeží přichází. Potřebovala by už někde na nábřeží nápadnější upoutávku, těžko se hledá a kdo o ní neví, projde bez povšimnutí. Kormidlo máte hned u vchodu sestupujícího z mostu po schodech do lodi. Zařízení jednoduché, střídmé, pirátsky omšelé, ošumělé, odrbané. Stylově čisté, chcete-li. Ze vstupní místnosti se na jedné straně vychází na otevřenou zahradu (palubu) uprostřed řeky, na druhou se sestupuje do baru s dubovými stolky, odkud se opět vychází na malou otevřenou terásku s několika stolky.
Ve slunný den mimořádně příjemné posezení, s šumem vltavského jezu, výhledem na Mánesa na jedné straně, smíchovské Janáčkovo nábřeží na druhé, s parníčky projíždějícími okolo téměř na dosah ruky. S hřišťátkem pro děti, kterým zde taky můžete pořídit „pro naše malé piráty“ všelijaké ty dortíky, řezy, zmrzlinové poháry a za necelých 60 korun výběr kuřecích nugetů s hranolkami nebo linguiny s „milánskou“ směsí, která podle obrázku vypadá jako sušená rajčata s plátky mozzarelly. Kombinace poměrně nemilánská, ale čert to vem, jsme u pirátů, ti kradou kdeco odkudkoli.
Repertoár jídel nakradli vltavští piráti ze Španělska, Argentiny, Itálie, Indie, Japonska a Česka, mišmaš chuťových všelijakostí, které nedosahují kulinárního génia a taky o něj neusilují. Jídelníček je česko-anglický, což znamená, že ta anglická část je psaná v jazyce Czenglish, kterému porozumí Čech se středoškolskou znalostí angličtiny, ale už ne nutně Angličan. Nabízí vám třeba „usmířit váš největší hlad“ (appease your biggest hunger), chuťové „dobrotivosti“ (goodnesses) a vedle „starters“ i „kishaws“, které, ač vypadá libě anglicky, je slovo japonské a v angličtině se nevyskytuje, ač není vyloučeno, že i tam brzy přes Czenglish doputuje. Do té doby bude rozumnější českou delikatesu překládat do angličtiny jako delicacy nebo delicatesse, z níž ostatně taky pochází.
Naštěstí každý Angličan ví, co je tapas, takže mu to není potřeba vysvětlovat japonsky. Drobné mističky s malými porcičkami všehochutě, tucet za 289 korun, půl tuctu za 159. Tapas je civilizovaný španělský zvyk nenechat zákazníka opít se na lačný žaludek, a proto mu ke každé skleničce dát něco drobného k zakousnutí. Co je ve zdejších mističkách? Olivy (černé i zelené a naložené v česnekové marinádě). Zeleninové tapenády (pyré z různých zelenin) s parmezánem. V oleji, česneku, bylinkách a octu nakládané cukiny. Plátky nakládaného baklažánu srolované okolo kousků kozího sýra nebo obalované a smažené kroužky cibule. V mouce obalené a rychle osmažené drobné rybičky. Paprička jalapeño plněná čedarem, obalená a osmažená. Sušená rajčata s mozzarelovými bocconcini. Tence naplátkovaná serano šunka s kouskem melounu. Pár plátků salámu chorizo. Pár kousků pikantně ochuceného sýra. A několik mušliček v zázvorové omáčce.
Škoda, že je přinášejí všechny najednou. Než se jimi člověk projí, ty teplé vychladnou a ztratí něco na chuti. Měly by se podávat nadvakrát: ty studené jako první. Nechat dojíst a pak teprve podávat ty teplé. Tak by zůstal člověku pocit, že měl předkrm a hlavní chod, projídal by se tím pomaleji a stihl by k tomu ve dvou vypít dvě flašky vína. My jsme se jimi prospěchali a k jedné flašce jsme se ještě stihli nabouchat docela slušně udělaným kuřecím prsíčkem marinovaným v nálevu stylu tandoori a grilovaným na ocelové destičce přinesené ještě syčící na stůl. Žádný geniální gastrokumšt ani žádná nápadná chyba. Argentinský rib eye steak marinovaný v česneku a rozmarýnu byl překvapivě tužší, než se čekalo, grilovaná zelenina (cukíny, papriky, baklažány, cibule) a pečený brambor s jogurtovou zálivkou bez chyby.
Restauraci by taky prospělo mít nabídku alespoň dvou piv. Nejsem jediný, komu Krušovice chutnají jako rozpuštěný aspirin, a nedokážu dopít ani malé.
Šestnáct chutí za 1 600 korun ve dvou s jednou lahví vína na čerstvém vzduchu uprostřed řeky není událost zanedbatelná. (Ty rumy šly mimo redakční účetnictví).

Jídlo - 36/50
Servis 18/20
Prostředí 7/10
Nápoje 8/10
Value for money 9/10
Celkem 78/100

+ příjemné posezení „na lodi“ uprostřed řeky, dvanáctichodové tapas za rozumnou cenu
– kdysi mívala mnohem pestřejší jídelníček, bylo by dobré se k němu vrátit. A nečekejte luxus, jste u pirátů

REZAVÁ KOTVA
pirátský restaurant a bar
Janáčkovo nábřeží, Dětský ostrov, Praha 5–Smíchov
tel.: +420777550005
www.rezavakotva.cz
rezavakotva@m-club.cz

Kuchyně: směsice Evropy a zámoří
Původ vín: ČR, Itálie, Španělsko, Chile, Argentina

Výběr z jídelního lístku:
Lilek plněný kozím sýrem v rounu španělské sušené šunky na malinové kulise s lístky čerstvé rukoly, zdobený piniovými oříšky 139,-
Marinovaný losos Gravlax s wasabi dipem a opečenou ciabattou 119,-
Grilovaný losos v japonské řase Nori s pečenou limetou 219,-
Vepřová krkovice v barevném pepři se sázeným vejcem a praženou slaninou 179,-
Hrst krevet s šalotkou a lemon grass 229,-
Linguine se smetanovou omáčkou s čerstvým špenátem a kuřecím masem 139,-
Ciabatta jamón serano (sušená šunka, mozzarella, ledový salát) 119,-
Toast s marinovaným lososem a medovo-koprovým dresinkem 99,-

Výběr z vinného lístku:

CONTENT24

Rulandské šedé 2007/8, Nové vinařství 390,-
Tramín červený 2007, kabinet, Lobkowicz Mělník 425,-
Satrico bianco ITG, Casale del Giglio 435,-
Marqués de Riscal Rueda 690,-
Zweigeltrebe rosé 2009, kabinet, Kovacs 345,-
Svatovavřinecké 2007, pozdní sběr, Kovacs 390,-
Malbec 2006, Mendoza 495,-
Rulandské modré 2006, barrique, Lobkowicz 545,-
Barbera d´Alba, Negro Angelo 590,-
Cabernet Sauvignon 2006, Los Vacos 585,-
Rioja Bodegas de Cantabria 2004, Crianza 845,-
Prosecco Vespaiolo ITG, Cantina San Bartolomeo 345,-

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).