Menu Zavřít

Asie si vydechla úlevou

16. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Navzdory pokračujícím obavám z vývoje ekonomiky ve Spojených státech...

Celý podtitul:
Navzdory pokračujícím obavám z vývoje ekonomiky ve Spojených státech budou centrální banky i nadále skupovat americký dluh

(text)
Američtí kupci realit nemusejí být jedinou skupinou, která počítá s předpokládanou zkouškou spolehlivosti Fannie Mae a Freddie Mac. Dluhopisy těchto dvou hypotečních agentur se staly favority pro asijské vlády hledající způsob, jak naložit s dolary, které jim přinesly v poslední době velké obchodní přebytky s USA. Donedávna to mělo smysl. Trh rostl, výnosy byly poněkud lepší než jisté státní dluhopisy a každý předpokládal, že Washington hypoteční společnosti podpoří.
Jak se americká hypoteční krize prohlubovala, Fannie a Freddie se začaly potápět a zahraniční bankéři chtěli záruky, že jejich předpoklady byly správné. „Ministerstvo financí muselo poskytnout zahraničním vládám ujištění,“ říká jeden senátní poradce. Zvláště těm v Asii: čtyři z pěti vrcholných mezinárodních akcionářů Fannie a Freddie jsou z Asie. Prohlubování problémů u obou agentur vyvolalo rozzlobené telefonáty do Washingtonu. „Čínské banky utrpěly pravděpodobně významné ztráty,“ říká Logan Wright, analytik ve společnosti Stone & McCarthy Research.
Toto léto se cizinci začali stahovat. V červenci se Bank of China, státem kontrolovaná komerční banka, odstřihla od agenturního dluhu jednak prodejem, jednak již nenavyšováním stávajících dluhopisů v hodnotě přes 4,6 miliardy dolarů. Po navýšení měsíčního průměru na 22 miliard dolarů v první polovině roku 2007 kleslo držení záruk společností Fannie a Freddie na účtech americké centrální banky o 27 miliard dolarů v období od poloviny července do počátku září (2007). Uvádí to Brad Setser, bývalý představitel amerického ministerstva financí a nyní člen Výboru pro zahraniční vztahy. „Hrozba útoku kupců na centrální banku byla skutečná,“ říká. Faktické zestátnění společností Fannie a Freddie, ač dočasné, bylo právě tím, co si Asiaté přáli. „Z mého úhlu pohledu je to pozitivní,“ řekl 8. září Čou Siao-čchuan, guvernér čínské centrální banky, státnímu listu China Daily. „Nikdy jsme neměli žádné pochybnosti, že Washington přistoupí k záchraně,“ říká Ha Kun-čchol, ekonom korejské centrální banky v Soulu.

SLEPÁ ULIČKA Budou mít asijští bankéři ve své cenné papíry ve Fannie a Freddie větší důvěru, když ministr financí Henry Paulson nyní začal jednat? Intervence ze 7. září pravděpodobně učiní jejich dluhy bezpečnější a centrální banky budou mít jen málo na výběr. „Jejich obchodní přebytky jsou v amerických dolarech. A jak mnohé evropské ekonomiky slábnou, euro není příliš atraktivní alternativou,“ říká analytik Goldman Sachs Roy Ramos. „Pro asijské bankéře existuje jediné, co lze vůbec dělat – diverzifikovat a zbavit se peněz,“ dodává Ramos.
Neznamená to však, že by pro Asii neexistovala rizika. Hypoteční krize v USA stále trvá a ekonomika trpí. Čínský export zpomaluje spolu s tím, jak američtí spotřebitelé přestávají sahat do peněženek. Pokračující oslabování v USA by mohlo napříště postihnout veškerý export z Asie, což by samosebou mohlo přinést pomalejší růst zahraničních rezerv asijských států a způsobit menší nutkání více investovat do amerického dluhu.
Přesto ze současné situace vycházejí asijské centrální banky jako vítězové. „Nemají si nač stěžovat, dostaly všechno,“ říká Edwin M. Truman, ekonom, který vedl mezinárodní divizi Fedu od roku 1977 do roku 1998. „Skutečností je, že Fannie a Freddie nemohou platit, zato vy a já budeme.“

Popisek, str. 32: Čou Siao-čchuan, guvernér čínské centrální banky

ZAHRANIČNÍ FONDY
Pět nejvýznamnějších neamerických věřitelů Freddie a Fannie*
miliardy dolarů
Čína* 376
Japonsko* 228
Rusko* 75
Jižní Korea* 63
Tchaj-wan* 55

*k 30. červnu 2007
Pramen: Ministerstvo financí USA

BRAND24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Marjánka Růžičková

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).