Menu Zavřít

Arca Capital míří na internet

18. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Kasa.cz

BRAND24

Internetový obchodník Kasa.cz, dvojka mezi českými e-shopy, získal před koncem loňského roku nového akcionáře. Do společnosti Eurocomm Group, jež je provozovatelem tohoto internetového obchodu a která se 21. prosince přejmenovala na Kasa.cz, vstoupila navýšením kapitálu investiční společnost Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy. Vyplývá to z informací, které týdeníku EURO potvrdil Krúpa. Arca v první fázi investovala do Kasa.cz 1,2 milionu eur, tedy asi 30 milionů korun, za což získala 30procentní vlastnický podíl. Součástí transakce je i dohoda týkající se další 30milionové investice, takže Arca by ve výsledné fázi měla ovládat 60 procent Kasa.cz. Zbývajícími podílníky je čtveřice zakladatelů Martin a Petr Kasovi, Josef Dospiva a Tomáš Richter.
Krúpova investiční firma má s Kasou velké plány, během dvou let z ní chce vybudovat největšího internetového obchodníka na českém a slovenském trhu, tedy předběhnout společnost Internet Mall. V horizontu čtyř let by se Kasa.cz měla stát jedničkou mezi on-line obchodníky v Maďarsku, Rumunsku a Polsku. „Získání první pozice na českém internetovém trhu chceme realizovat buď prostřednictvím dalších akvizic, nebo výrazným posílením prodeje v Kasa.cz, chceme nabízet více zboží za nižší ceny,“ řekl Krúpa týdeníku EURO.
V minulosti prý Arca zvažovala vstup do některého z českých internetových portálů, ale finanční požadavky majitelů serverů byly nad rámec kritérií Arky. Proto se společnost rozhlíží do dalších zemí ve střední a východní Evropě, v úvahu prý připadá investice do několika internetových aktivit v Rumunsku, Bulharsku, Polsku či Srbska.
Kasa.cz minulý týden zároveň ohlásila, že v loňském roce zvýšila tržby o 77 procent na 1,28 miliardy korun. Počet objednávek stoupl o 68 procent na 185 tisíc. Největší zájem firma zaznamenala o kapesní přehrávače hudby a videa, LCD televizory, DVD rekordéry s pevným diskem a domácí pekárny. Konkurenční Internet Mall zatím výsledky nezveřejnil, za fiskální rok končící březnem plánuje utržit kolem 1,9 miliardy korun. Celkově očekávají všechny české internetové obchody tržby za rok 2007 na úrovni 18 až 19 miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).