Menu Zavřít

Aprílový start

1. 4. 2011
Autor: Euro.cz

Práce a sociální věci ing.

BRAND24

Centrální superúřad práce i přes odpor senátorů, levicových poslanců a prezidenta Václava Klause minulý pátek odstartoval svou činnost. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek si od jeho zřízení slibuje úsporu v provozních nákladech ve výši 180 milionů korun hned v prvním roce činnosti. Jeho slova ovšem kritici zpochybňují tím, že jen například náklady na sjednocení softwaru vyjdou nejméně na desítky milionů korun.
Do funkce ředitelky superúřadu ministr jmenoval Kateřinu Sadílkovou, dosavadní šéfku libereckého úřadu práce. Jejím náměstkem se stal Martin Žárský, který dosud působil na ministerstvu ve funkci ředitele odboru sociálních služeb.
Od počátku dubna má tak místo dosavadních 77 samostatných institucí fungovat jedna sloučená organizace s centrálou v Praze a čtrnácti krajskými pobočkami. O práci by mělo přijít zhruba čtyři sta z dosavadních 7500 zaměstnanců úřadů, další čtyři stovky z nich budou ale převedeny na kontrolní činnost. Ministr Drábek si od toho slibuje účinnější boj s nelegální prací a zneužíváním dávek.
Kontaktní místa budou ve 409 obcích, uchazeči zaměstnání se dosud zabývá 250 z nich. Tato agenda by se měla postupně rozšířit do všech pracovišť. Od příštího roku by měly navíc, pokud parlament schválí Drábkovu reformu sociálního systému, převzít od radnic pověřených obcí výplatu dalších sociálních dávek.
Některé činnosti nové instituce by přitom na sebe mohly převzít také další orgány veřejné správy či soukromé firmy, což umožňuje zákon o úřadu práce. Tyto služby jim budou pracáky hradit. Tímto pověřeným kontaktním místem by se ale mohla stát jakákoliv soukromá zprostředkovatelna práce. Vzhledem k tomu, že aktivní politika zaměstnanosti se téměř výlučně hradí z evropských fondů, neměla by být nouze o zájemce, kteří by chtěli různé služby z této oblasti provozovat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).