Menu Zavřít

Anketa

6. 6. 2005
Autor: Euro.cz

1/ Jaké jsou podle vašeho názoru hlavní rozdíly mezi zaměstnancem a podnikatelem? 2/ Jak se za poslední roky změnily podmínky k podnikání? 3/ Kdy je lepší být zaměstnancem a kdy podnikatelem?

1/ Jaké jsou podle vašeho názoru hlavní rozdíly mezi zaměstnancem a podnikatelem? 2/ Jak se za poslední roky změnily podmínky k podnikání? 3/ Kdy je lepší být zaměstnancem a kdy podnikatelem? Markéta Šichtařová Next Finance 1/ S podnikáním je to jako s investováním: naděje na vyšší zisk je vykoupena vyšší mírou rizika. Zaměstnanec má relativně jisté živobytí, ovšem menší možnost seberealizace. Podnikatel podstupuje vyšší riziko, ale odměnou mu je vyšší subjektivní pocit uspokojení a potenciálně i finančního ohodnocení. 2/ Česká republika se stala naprosto normální kapitalistickou zemí, která se podmínkami pro podnikání prakticky neliší od států, které jsme dříve označovali jako „západní“. 3/ Člověk, který má vysokou averzi k riziku, by se měl podnikání vyhnout. Schopnost snášet riziko beze stresu je základním rysem podnikání. Podnikání by se také měl vyhnout člověk, který není schopen anebo ochoten přizpůsobovat se rychle měnícím podmínkám, být stále ve střehu a hledat nové příležitosti. Pokud člověk tyto nároky splňuje, pak není důvod, proč nepodnikat. Mirka Luprichová

prezidentka Sdružení podnikateló v pohostinství a cestovním ruchu

1/ Jedná se především o psychologický moment. Zaměstnanec má všechny sociální a životní jistoty, to znamená, že každý měsíc dostane výplatu, zaměstnavatel za něho bude platit sociální a zdravotní pojištění, může domů odcházet s čistou hlavou. Naproti tomu podnikatel, který zaměstnává další osoby, musí mít starost nejen o provoz a životaschopnost svého podniku, ale samozřejmě i o to, že prostřednictvím jeho zaměstnanců jsou na něm závislé i celé jejich rodiny. Jeho zodpovědnost je tedy mnohem širší. Podnikatel má na jedné straně teoreticky téměř neomezené možnosti, na straně druhé se však potýká s běžnými každodenními starostmi.

BRAND24

2/ Po revoluci jsem se domnívala, že si náš stát bude vážit těch podnikatelů a živnostníků, kteří tvoří skutečnou páteř ekonomiky. Také jsem doufala, že po počátečních problémech se vše bude zlepšovat. Situace v poslední době mi ale připadá stále složitější. Možná by prospělo, kdyby si stát podnikatelů přestal všímat a snažil se jim co nejméně škodit.

3/ Má-li člověk nějaké ambice a pocit, že chce dosáhnout něčeho svým vlastním přičiněním, ale zároveň je schopen a ochoten nést všechna rizika, neměl by se bát a měl by začít podnikat. Na druhé straně, pokud člověku vyhovuje pravidelná jistota, chce žít bez nervů a rizik, měl by být zaměstnán.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).