Menu Zavřít

Ani ve Svaté zemi není již nic svaté?

1. 8. 2008
Autor: Euro.cz

Izrael

BRAND24

Ve čtvrtek 24. července časně ráno a mimo oficiální program navštívil Barack Obama Zeď nářků v Jeruzalémě. Jak je na tomto místě po staletí zvykem, i tento kandidát na úřad prezidenta USA využil možnosti komunikovat s Bohem tím, že mu tam nechal písemnou prosbu. Byla napsána na útržku papíru z hotelu King David, kde tu noc Obama přebýval. Z nesčetných videozáznamů je vidět, že mladík chtěl pánubohu v přečtení prosby zabránit a lísteček ze spáry zdi ukradl. Znemožnil, aby se Bůh dověděl, co si kandidát a snad příští prezident Spojených států amerických od Boha přeje.
Byl-li by lístek před lidmi utajen, byli bychom jen mohli hádat, co si člověk v nejsložitější a nepředstavitelně náročné honbě za zaměstnáním přeje. Zdá se však, že je jen málo toho - nebo téměř nic -, co by člověk respektoval. Výjimkou nebyl ani mladík připomínající vzhledem ortodoxního Žida, od něhož by se očekávalo, že bude respektovat nejsvětější místo judaismu.
Tento čin, považovaný mnoha lidmi a nejenom těmi náležícími k židovské víře za zločin, bude, doufejme, za zločin považován i v Izraeli.
Americké pořekadlo praví „Every Cloud has a Silver Lining“ (Každý mrak má stříbrnou podšívku.). V tomto případě, měla-li zůstat prosba k Bohu utajena, by si mnozí mysleli, že to jediné, co si Obama přál, bylo „Bože zařiď, abych vyhrál volby“. Avšak díky tomuto malému a ubohému zločinci víme, že je to jinak. Obama prosil:
„Bože – ochraňuj moji rodinu a mne. Odpusť mi moje hříchy a pomoz mi vyvarovat se pýchy a zoufalství. Dej mi moudrost dělat to, co je správné a spravedlivé, a použij mne jako nástroj své vůle.“ (bez podpisu).
Tato modlitba je upřímná bez nutnosti říkat líbivé a často nesplnitelné sliby, ale hlavně nechtěně ukázala lidskou stránku kandidáta, která tak často v kampani tohoto druhu může znamenat fatální krok na politické šachovnici.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).