Menu Zavřít

Andrejova spojka k Arabům. Babiš mladší zůstává v Česku velmi aktivní

11. 7. 2015
Autor: čtk

Miki to stihl na poslední chvíli. „Prehlasujem, že budem dobrovoľne spolupracovať s československou kontrarozviedkou a zodpovedne plniť všetky úlohy, ktoré mi budú v záujme obrany a ochrany Československej socialistickej republiky uložené,“ tak slíbil a podepsal 6. listopadu 1989 Miki, jak ho nazývali důstojníci Státní bezpečnosti.

S komunistickou tajnou službou podepsal vázací akt, který se dodnes dochoval v archivu slovenských bezpečnostních složek a který má týdeník Euro k dispozici. Občanským jménem se Miki „volá“ Alexander Babiš a je mladším bratrem druhého nejbohatšího Čecha a ministra financí. Na podzim 1989 bylo Alexanderovi necelých 28 let, ale už tehdy zvládl upozorňovat kontrarozvědčíky na „protistátní živly“ v podniku zahraničního obchodu Omnia, kde se zabýval vývozem a dovozem svářecích strojů.

Jako socialistický obchodník už v 80. letech poznal kapitalistický Západ – cestoval pracovně do západního Německa, Francie či Rakouska. Na soukromé rekreace jezdil do Jugoslávie, Řecka či do Maroka, kam ho pozval v roce 1989 bratr Andrej, který v severní Africe sloužil jako vyslanec Petrimexu. Už podle výčtu zahraničních cest je zřejmé, že Alexander byl v dobách komunistické totality synem z prominentní prorežimní rodiny.

Bratr zprostředkovatel

Dnes je především bratrem českého vicepremiéra. V posledních dnech se poprvé dostal do povědomí širší veřejnosti v souvislosti s připravovanými novelami zákona o pojišťovnictví a zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích. Alexander totiž loni v říjnu založil v Česku pobočku své slovenské pojišťovací společnosti Scheibner Insurance Broker, kterou na Slovensku provozuje od roku 2012 a která nese jméno předků obou bratrů.


Přečtěte si o Scheibner Insurance: Hrozí další střet zájmů? Babišův bratr jde prodávat pojistky do Česka


V Česku je firma zapsána v obchodním rejstříku jako pojišťovací zprostředkovatel, připravované normy se tak významně dotknou předmětu jejího podnikání. V reakci na podezření ze střetu zájmů kvůli politickému působení svého bratra však Alexander Babiš minulý týden oznámil, že se z Česka jako pojišťovák stáhne. Kdy k tomu dojde, ale neupřesnil.

Alexander Babiš je kromě zprostředkovávání pojištění v Česku aktivní i v dalších oblastech. Zasedá v představenstvu společnosti Advertas Investments, zabývající se pronájmem nemovitostí. O sedm let mladší Andrejův bratr je také členem představenstva česko-arabské obchodní komory Czech Gulf Business Council.

Komoru vede pražský advokát Robert Pergl, který měl v minulosti blízko k lobbistům Tomáši Hrdličkovi a Romanu Janouškovi. Tento vlivný právník je předsedou Komory administrátorů veřejných zakázek a taktéž členem expertní skupiny ministerstva pro místní rozvoj k zákonu o veřejných zakázkách.

Prodloužená ruka českých i arabských byznysmenů

Podle informací týdeníku Euro z blízkého okolí společnosti Czech Gulf Business Council byl Alexander Babiš do představenstva komory angažován jako prodloužená ruka českých i arabských byznysmenů směrem ke svému bratrovi Andreji Babišovi a obecně k vládnoucímu hnutí ANO. „Čeští obchodníci se zajímají o nové projekty a zkušenosti arabského světa nám mohou velmi pomoci,“ vysvětloval loni Bratislavan Alexander Babiš založení komory a své angažmá v ní.

Politické zájmy v souvislosti s rozvojem česko-arabského byznysu mají z české strany už zmíněný Robert Pergl a také poradce ministrů Mládka a Bělobrádka Peter Závodský. Další rodilý Slovák udržuje kontakty s obchodníky z Perského zálivu minimálně 15 let. Už v roce 2000 se stal prezidentem a předsedou správní rady Slovensko-irácké obchodní komory, poté působil jako poradce na slovenských ministerstvech hospodářství a zahraničních věcí a následně se přesunul do Česka.

Alexander Babiš (vpravo)
Alexander Babiš (vpravo) se na veřejnosti rád prezentuje jako obyčejný muž.

Od roku 2010 pracoval jako poradce předsedy zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Davida Vodrážky (ODS) a posléze jako poradce ministra zemědělství Petra Bendla (ODS). Právě Bendla zřejmě Závodský přiměl k orientaci na arabský byznys. Bendl se o obchodní možnosti v Perském zálivu začal v posledních letech aktivně zajímat, i do těchto oblastí jezdil.

Dnes je v Poslanecké sněmovně mimo jiné členem meziparlamentní skupiny pro státy Perského zálivu. Závodský se po volbách v roce 2013 stal poradcem ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) a do svého týmu poradců si ho spolu s bývalou nejbližší poradkyní Mirka Topolánka Gabrielou Kloudovou přivedl také vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Zájem o spolupráci

O tom, že Czech Gulf Business Council projevuje eminentní zájem o spolupráci s hnutím ANO, svědčí nedávný sponzorský dar této obchodní komory. V letošním roce komora darovala hnutí ANO sto tisíc korun. Z jakého důvodu komora peníze hnutí darovala, není zřejmé. Předseda představenstva Robert Pergl v současné době pobývá v Dubaji a s veřejností nekomunikuje.

Peter Závodský na zaslané dotazy neodpověděl a rovněž Alexander Babiš nechal žádost týdeníku Euro o rozhovor bez reakce. Minulý týden se však rozhovořil poprvé a zřejmě i naposledy pro jiné médium: k rozhovoru si vybral bulvární Blesk. Alexander Babiš v něm uvádí, že jsou o něm vedeny spisy Státní bezpečnosti proto, že „byl monitorován“. Podle svazku, který má týdeník Euro k dispozici, však Alexander dobrovolně podepsal vázací akt.

Vstup Arabů do Unipetrolu

Vznik česko-arabské obchodní komory může souviset s eventuálním vstupem investorů z Perského zálivu do Unipetrolu, nyní většinově vlastněného polským PKN Orlen.

Vláda není spokojená s úrovní investic Poláků do rafinerií v Litvínově a Kralupech a podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka by stát uvítal, kdyby o Unipetrol projevil zájem právě nějaký arabský investor. Účinkování Poláků v Unipetrolu není historicky nakloněn ani Andrej Babiš, a to z celkem známých důvodů. Letos v dubnu prohrál s PKN Orlen soudní spor o 20 miliard korun, jichž se jeho Agrofert domáhal jako odškodnění za údajné porušení smluv při privatizaci Unipetrolu.

Připomeňme, že jak Mládek, tak Babiš mají v komoře blízké lidi: ministr průmyslu svého poradce Závodského a ministr financí bratra Alexandera. V kontextu Babišových vztahů směrem k arabskému světu je možné připomenout i jeho úsilí prodat venkovní bazén karlovarského hotelu Thermal, který spravuje ministerstvo financí. Bazén by po dle ministra financí mohl koupit právě nejmenovaný investor z Perského zálivu. Babiš se o tom zmínil při své lednové návštěvě Karlových Varů.

Kromobyčejný muž

Podle informací týdeníku Euro z kruhů blízkých česko-arabské komoře se Alexander Babiš na veřejnosti rád prezentuje jako obyčejný muž bez velkého finančního zázemí, ačkoli je jeho bratr druhým nejbohatším Čechem. Pravidelně podle svých slov cestuje z Bratislavy do Prahy běžnou autobusovou linkou, užívá si servis s kávou zdarma na palubě, splácí hypotéku a žije prý zkrátka mnohem obyčejnějším životem než jeho bratr.

Alexander Babiš je už dlouhé roky známý svými dobrými kontakty nejen mezi podnikateli z Blízkého východu, ale i z Ruska. V minulosti působil spolu s Peterem Závodským ve Slovensko-irácké obchodní komoře, v Czech Gulf Business Council zasedá vedle předsedy Rusko-české obchodní komory Vladimira Ermakova. Alexander Babiš se také chystá tento týden zavítat do Karlových Varů na jednání s ruskými podnikateli při příležitosti karlovarského filmového festivalu.

Mladší bratr Andreje Babiše by se měl podle svých slov sice stáhnout z českého trhu pojišťovacích zprostředkovatelů, nicméně podle informací týdeníku Euro zůstává v aktivním kontaktu s lidmi z tuzemské branže, například s Jiřím Běťákem, bývalým analytikem Kanceláře prezidenta republiky a někdejším spolupracovníkem expremiéra Jiřího Rusnoka z ING Pojišťovny. Běťák dnes podniká jako pojišťovací zprostředkovatel, spoluvlastní česko-slovenskou zprostředkovatelskou společnost CS First Brokers. Je tedy zřejmé, že se Alexander Babiš svých aktivit v českém pojišťovnictví nevzdává snadno.


Čtěte také:

Babišův Agrofert prohrál soud s PKN Orlen o 20 miliard

Opravdové Palermo

BRAND24

Babišův další střet zájmů? Agrofert je pojišťovacím agentem Respectu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).