Menu Zavřít

Analog skončí do roku 2012

20. 3. 2006
Autor: Euro.cz

DIGITÁLNÍ TELEVIZE Vláda schválila koncepci přechodu od analogového vysílání k digitálnímu. Diváci se mohou těšit na širší nabídku programů, prodejci budou těžit z poptávky o potřebnou technologii. Současné analogové vysílání v České republice skončí mezi lety 2010 a 2012 - tedy ve zhruba stejném termínu jako v ostatních zemích Evropské unie.

DIGITÁLNÍ TELEVIZE Vláda schválila koncepci přechodu od analogového vysílání k digitálnímu. Diváci se mohou těšit na širší nabídku programů, prodejci budou těžit z poptávky o potřebnou technologii. Současné analogové vysílání v České republice skončí mezi lety 2010 a 2012 - tedy ve zhruba stejném termínu jako v ostatních zemích Evropské unie. Nejzazší termín pro vypnutí posledního analogového vysílače je 31. prosince 2012. Vyplývá to z koncepce, kterou vypracovalo ministerstvo informatiky a v minulém týdnu ji schválila vláda. Dokument nepředpokládá, že by v některé z lokalit České republiky bylo vypnuto analogové vysílání bez náhrady dříve než 1. července roku 2007. Nicméně podle koncepce se mohou v určitých, nejspíše příhraničních lokalitách vypnout některé analogově šířené programy i před tímto termínem, bude-li to nezbytné z důvodů mezinárodní koordinace kmitočtů. Konkrétní harmonogram vypínání analogových vysílačů má do konce letošního roku vypracovat Český telekomunikační úřad. Starý systém nelze zachovat, protože vysílače musí uvolnit prostor právě digitální technologii. TELEVIZNÍ REVOLUCE Podle ministerstva informatiky představuje digitalizace televizního vysílání podobný posun, jakým byl nástup barevného obrazu. Přináší kvalitnější obraz i zvuk, naprosté většině diváků zlepšuje příjem signálu a umožňuje přenos většího počtu televizních, ale také rozhlasových kanálů. Umožňuje i doplňkové služby jako například přehledný programový průvodce, označovaný zkratkou EPG. Digitální vysílání přinese lidem až dvě desítky (a možná i více) celoplošných televizních programů oproti současným čtyřem. V současné době fungují na digitální bázi ve zkušebním režimu tři sítě, nabízející desítku programů, jejich signál nyní pokrývá Prahu, Brno, Ostravu a jejich okolí, tedy asi třetinu obyvatel Česka. POPTÁVKA ROSTE

Zatímco barevný obraz dokázaly - byť černobíle - zpracovat i monochromatické televizory, s digitálním vysíláním si neporadí. Ve formě rádiového signálu jsou totiž přenášena data, která se teprve v obraz musí proměnit. O to se postará digitální tuner. Ten může být nedílnou součástí televizoru nebo se prodává jako samostatné zařízení, takzvaný set top box - jeho ceny nyní začínají pod hranicí 2000 korun. Díky němu mohou diváci i na analogové televizi sledovat digitální vysílání.

BRAND24

Zájem o příjem digitálního vysílání zvedl nový zpravodajský kanál ČT 24 a zejména pak ČT4 Sport. Právě specializovaný sportovní program, který zahájil vysílání krátce před olympiádou, výrazně přispěl k poptávce po přístrojích k příjmu digitálního vysílání.

Digitální vysílání nabídne v první fázi volně přístupné neplacené programy, není ale vyloučeno, že časem budou digitálně vysílat i programy placené. Za sledování dalších programů je ochotno rozhodně zaplatit 6,9 procenta lidí, spíše ano pak 22,5 procenta. Rozhodně nechce platit 13,9 procenta odpovídajících, spíše ne 26,9 procenta respondentů. O interaktivní služby v podobě například hlasování v hitparádách či zasílání mailů přes obrazovku má nyní zájem přes pětinu lidí, naopak více než polovina o tom v současné době neuvažuje. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnila společnost Hermes.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).