Menu Zavřít

Amerika snížila úroky o 0,75 procentního bodu

28. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Americká centrální banka (Fed) minulý týden v mimořádném kroku snížila svou základní úrokovou sazbu o tři čtvrtě procentního bodu na 3,5 procenta.

Od centrální banky je to dosud nejrazantnější krok, kterým se snaží podpořit americkou ekonomiku v době, kdy ji ohrožují recese a otřesy na globálních finančních trzích. Světové akcie odpověděly na krok Fedu výrazným oživením.

BRAND24

Rozhodnutí Fedu bylo přijato na mimořádné telefonní konferenci činitelů banky. Diskuze se uskutečnila po prudkých propadech na světových akciových trzích, vyvolaných obavami investorů z recese americké ekonomiky a z jejích dopadů na globální ekonomiku. Za normálních okolností by Fed rozhodl o snížení sazeb až na pravidelném zasedání svého měnového výboru na konci ledna.

Fed vedle klíčové sazby, která určuje úroky na mezibankovním trhu a tím ovlivňuje náklady úvěrů v celé ekonomice, snížil i diskontní sazbu, za niž půjčuje přímo bankám. Tu centrální banka srazila rovněž o 0,75 bodu na čtyři procenta. Fed v krátkém sdělení odůvodnil rozhodnutí „zhoršením ekonomických vyhlídek a zvýšeným rizikem oslabení růstu“.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).