Menu Zavřít

Americká Appian Group investuje do energetiky

9. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Jedním ze zájemců o koupi rozhodujícího podílu v Severočeských dolech je společnost Appian Group. Ta je americkou investiční skupinou. V ČR investuje přes švýcarskou Appian Energy AG, kterou ovládá šéf Mostecké uhelné společnosti (MUS) Antonín Koláček.

Snahou Appian je vybudovat středoevropský palivo-energetický komplex na bázi klasické energetiky.

Ovládnutí MUS

První velkou investicí Appian byla koupě MUS, kde vlastní 97,64 procenta akcií. MUS se tak stala první soukromou těžební společností v ČR. Základní jmění MUS je 8,8 miliardy korun. Hnědouhelná firma vykázala za loňský rok zisk před zdaněním přes 800 milionů korun, když rok předtím to bylo 531 milionů korun. Celkové výnosy společnosti vzrostly vloni na 9,5 miliardy korun z předloňských 8,7 miliardy Kč. Vloni vytěžila 16,6 milionu tun uhlí, meziročně se tím těžba snížila o 491 000 tun uhlí. Pokles těžby by měl pokračovat i letos. Vzhledem ke zprovoznění temelínské jaderné elektrárny a dovozu elektřiny do ČR očekávají představitelé firmy snížení těžby o dva miliony tun.

Koupě Krušnohorskývh strojíren

Appian Group nezůstala pouze u dolů, ale vloni v červnu koupila prostřednictví dceřiné firmy Varimatik Krušnohorské strojírny, které byly v konkurzu. Tato strojírenská firma s téměř 400 zaměstnanci se zaměřuje na výrobu ocelových konstrukcí. Polovina produkce je určena pro těžební firmy, třetina jde na export a zbytek odebírají tuzemští zákazníci.

Akvizice Škody Holding

Američané letos v březnu plně ovládli Škoda Holding. Plzeňskou firmu získali celkově za 800 milionů korun. Holding tvoří 17 dceřiných společností s 5900 zaměstnanci. Z toho 12 je výrobních a pět nevýrobních společností. Američané zatím nemohou ale disponovat většinou nemovistosí plzeňských strojíren, protože čekají až Fond národního majetku dořeší převod ekologických záruk v objemu kolem deseti miliard korun na nového majitele. To by se mělo uskutečnit během krátké doby. Škoda Holding v loňském roce dosáhla čistého zisku 41 milion korun, což bylo o 67 milionů méně než za rok 2001. Tržby skupiny se snížily za loňský rok na 9,8 z 13,8 miliard v předcházejícím období. Na hospodaření holdingu měla vliv celosvětová krize energetického trhu panující od září 2001, kterou prohloubil krach amerického koncernu Enron. Plzeňská strojírenská skupina přesto již třetím rokem po sobě vykázala zisk. Appian v jejím ovládnutí získala základnu pro expanzi na energetickém trhu střední a zejména východní Evropy, kde se v dohledné době čeká obnova zastarávajících elektráren.

BRAND24

Získání městských tepláren

Appian rovněž vstpoupila do tuzemského teplárenství, v součanosti ovládá čtyři městské teplárny, kam dodává své uhlí. Nejsilnější je na Zlínsku, kde vlastní Teplárnu Otrokovice a nedalekou Teplárnu Malenovice.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).