Menu Zavřít

Alzheimer. Léčba stojí pojišťovny miliardu a nemoc se závratně šíří

21. 9. 2016
Autor: Luboš Wišniewski

Zdravotní pojišťovny u příležitosti Mezinárodního dne Alzheimerovy choroby, který připadá na 21. září, vůbec nehlásí lichotivá čísla. Naopak, varují před skokovým nárůstem pacientů a rostoucími náklady na jejich léčbu. V Česku už spolykají přes miliardu korun ročně.

Jen sama Všeobecná zdravotní pojišťovna vydá na léčbu Alzheimera téměř miliardu korun. „Za poslední tři roky stouply náklady o více než 30 procent a loni dosáhly zatím rekordních 891 milionů. Přibývá ale i nemocných, za stejnou dobu se jejich počet zvýšil o 22 procent,“ počítá mluvčí největší zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý. Stejný trend se podle něj dá očekávat i v dalších letech.

V konkrétních číslech za poslední tři roky vydala VZP na Alzheimera o 206 milionů korun více. Zvyšují se i průměrné náklady na jednoho pacienta, a to o více než 1500 korun za sledované období, na 24 848 korun v roce 2015.

Růst počtu pacientů s Alzheimerovou chorobou a nákladů na jejich léčbu  Jak rostou počty pacientů s Alzheimerovou chorobou a náklady na péči u VZP Pramen: VZP

Zajímavá je i statistika z regionů. V Česku neexistuje kraj, ve kterém by pacientů nepřibylo. Nejrychleji od roku 2013 přibývá klientů VZP s Alzheimerem v Libereckém kraji (nárůst o 38,5 %), v Pardubickém kraji (31,6 %) a na Vysočině (29,4 %). Na opačném konci pomyslného žebříčku pak jsou Karlovarský a Moravskoslezský kraj (4,5 % a 9,6 %).

Rostoucí náklady hlásí i Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, která má 1,23 milionu pojištěnců. V roce 2014 na péči pro pacienty s Alzheimerem vyplatila téměř 82milionů korun, zhruba o 16 procent více než v roce 2013. Na jednoho pacienta to bylo průměrně 28 900 korun.

O dalších vynaložených financích na boj s Alzheimerem přesná statistika neexistuje. Podle expertů totiž velká část nákladů na péči o pacienty s touto chorobou jde také z peněženek rodinných příslušníků, kteří o příbuzné pečují. Česko se dlouhodobě potýká s nedostatkem lůžkových zařízení pro tyto pacienty, většina z nich proto zůstává doma v rodině.

Choroba stále tajemná

Alzheimerova choroba zasahuje nejvíc lidí mezi 60 až 85 lety věku, jde vlastně o zrychlené stárnutí mozku. Ve věku nad 65 let má tuto nemoc každý 20. člověk, ale zvyšuje se počet nemocných i v mladších věkových kategoriích.

Rychlost, kterou nemoc postupuje, se u každého postiženého liší. Nemocný má čím dál větší problémy s vyjadřováním, rozhodováním, nedokončuje myšlenky, je zmatenější. V posledních stadiích už není schopen se sám o sebe postarat.

Trénink mozku prospěje

Žádný test, který by dokázal Alzheimerovu chorobu stoprocentně diagnostikovat, neexistuje. Určitá vyšetření však mohou na nemoc ukázat. Jsou to testy, kterými se zjišťují funkce mozku, zejména paměť.

Hodnotí se také rodinná anamnéza (mezi rizikové faktory patří věk a výskyt choroby v rodině) a jsou prováděny různé krevní, lumbální nebo oční testy. Tato vyšetření pojišťovny většinou hradí, pokud jejich provedení doporučí lékař.

BRAND24

Vzhledem k tomu, že stále nejsou známy příčiny vzniku Alzheimerovy choroby, je těžké stanovit preventivní opatření. „Rozhodně ale prospěje zdravá výživa (hodně ovoce, zeleniny a ryb), dostatek pohybu a také trénování mozku,“ doporučují odborníci.

Růst výskytu Alzheimerovy choroby v regionech  Výskyt a vývoj onemocnění  Alzheimerem podle regionů Pramen: VZP


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).