Menu Zavřít

Alza končí spolupráci s Heurekou. Není nezávislá, tvrdí

19. 5. 2016
Autor: Profimedia.cz

Největší český internetový obchod Alza.cz přestal nabízet své zboží přes srovnávač cen Heureka.cz. Podle e-shopu není srovnávač už nezávislý. Alza to uvedla v tiskové zprávě. Heureku a e-shop Mall.cz kupuje investiční skupina Rockaway, schvalování transakce antimonopolním úřadem se ale protahuje.

„V první řadě je třeba říci, že Heureka již není nezávislým cenovým srovnávačem, usnadňující zákazníkům správnou volbu. V současné době se jedná o placené služby, proto již z podstaty nelze hovořit o 'nezávislém srovnání',“ uvedl marketingový ředitel Alzy Karel Kučera.

Rozhodnutí Alzy urychlily i nedávné aktivity skupiny Rockaway, která Heureku vlastní. „Poslední dobou jsme svědky postupného spojování doposud nezávislých subjektů v českém internetovém obchodování. Je nezpochybnitelné, že cílem skupiny Rockaway je maximalizace zisku a tím, že Heureka do této skupiny patří, nelze již věřit v její nezávislost,“ dodal Kučera.

Heureka: Důvody nejsou opodstatněné

Vedení Heureky uvedlo, že rozhodnutí Alzy nerozumí, protože důvody pro něj nevnímá jako opodstatněné. „Heureka.cz je nezávislý nákupní rádce a srovnávač cen, který poskytuje stejné služby všem obchodním partnerům. Ze své podstaty Heureka.cz je a musí být nezávislým subjektem,“ uvedl ředitel srovnávače cen Tomáš Braverman.

Podle mluvčí skupiny Rockaway Michaely Papežové není Heureka nijak integrovaná do skupiny, protože její převzetí není dokončeno. Rockaway podle ní nemá žádný mandát vstupovat do strategie Heureky ani jakýchkoliv dalších záležitostí.

ilustrační foto

„Snažíme se posouvat kupředu celý internetový trh, to je náš hlavní cíl. V tomto kontextu nás rozhodnutí Alzy odejít z Heureky mrzí, protože energie, kterou by Heureka i Alza mohly investovat do zkvalitňování služeb pro zákazníka, teď bude věnována řešení sporů, vymýšlení stanovisek a kampaní,“ dodala Papežová.

Obrat Alza.cz loni stoupl o 24 procent na rekordních 14,5 miliardy korun bez DPH (17,3 miliardy Kč včetně DPH). Počet objednávek, které e-shop loni vyřídil, dosáhl pěti milionů.

BRAND24

Přečtěte si, jak hospodaří Seznam

Seznam loni rekordně zvýšil tržby na 3,41 miliardy

 Seznam.cz

Investiční skupina Rockaway firmy kupuje za víc než 200 milionů eur (5,4 miliardy Kč). Obchod financují miliardáři Daniel Křetínský, Patrik Tkáč a investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Jde o jednu z největších transakcí v maloobchodu v posledních letech.

Skupina Rockaway loni prostřednictvím E-commerce Holdingu koupila i podíl v internetovém obchodu s elektronikou CZC.cz. Dříve převzal holding také e-shopy Vivantis.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).