Menu Zavřít

Allianz zlevní povinné ručení dobrým řidičům

3. 3. 2011
Autor: profit

Pojišťovna Allianz bude důsledně rozlišovat řidiče, kteří jezdí bez nehod, od těch, kteří bourají pravidelně. Díky tomu zlevní základní sazby povinného ručení. Navíc zvýhodní řidiče z velkých měst, kteří jezdí dlouhodobě beze škod.

Foto: Profimedia.cz

Pražští řidiči, kteří mají povinné ručení u pojišťovny Allianz, by se mohli dočkat až čtvrtinového zlevnění své pojistky. Až dosud měli řidiči z Prahy kvůli své rizikovosti nejdražší pojištění v republice. „Čím déle ale jezdí bez nehod, tím více se u nich pravděpodobnost nehody blíží řidičům z jiných částí země. Proto budeme přirážku na pojistném u majitelů vozidel z Prahy a dalších velkých měst snižovat podle toho, jak dlouho nebourali,“ říká Jakub Strnad předseda představenstva Allianz.

Zlevnění se dočkají i dobří mimopražští řidiči. Celkem hodlá Allianz snížit základní sazby povinného ručení v rozmezí od deseti do 25 procent. Záležet bude na bydlišti a věku majitele vozu a na počtu let bez způsobené škody. Naopak řidiči, kteří bourají často, budou muset počítat se zdražením pojistky. „Pokud pak šoféři se špatným škodným průběhem nebudou naše pojistné akceptovat a odejdou jinam, vytvoří tím příznivější podmínky pro zlevnění pojistného všem ostatním řidičům s pojištěním Allianz,“ dodal Strnad. Klientů, kteří by mohli Allianz opustit, by mohlo být 1 až 2 procenta, odhaduje pojišťovna.

Nové pojistné tarify a podmínky platí od 4. března. Týkat se budou jak nových klientů, tak stávajících zákazníků, kterým se bude pojistné přepočítávat po uplynutí výročí od uzavření pojistky.

Změnu umožní důsledné dodržovaní principů bonusu za řízení bez nehod a malusu, což je přirážka k základnímu pojistnému za způsobené škody. Allianz tím podle Strnada skončí z dosavadní praxí na trhu, kdy pojišťovny přiznávaly nejvyšší bonusy i špatným řidičům, kteří v čestném prohlášení uvedli, že dosud žádnou škodu nezpůsobili. Od 4. března bude pojišťovna u nově uzavíraných smluv ověřovat historii řidiče v centrální databázi škod, kterou vede Česká kancelář pojistitelů.

Čtyřicetiletého Pražana, který nikdy nehavaroval a má tak nárok na plný bonus, vyšlo povinné ručení za Škodu Octavii 1,9 na 4216 korun, nyní nově zaplatí 3414 korun. Stejně starý majitel Škody Felicie Kombi 1,3 z Benešova si polepší z 1761 na 1602 korun.

BRAND24

Pokud v minulosti majitel vozu při sjednávání pojištění u Allianz uvedl vyšší bonus, než na jaký by měl podle odježděných let bez nehody nárok, a od té doby neboural, nebude mu pojišťovna nyní pojistné zvedat. Pokud však takový řidič v mezidobí škodu způsobil, musí čekat, že při kalkulaci pojistného na další rok, dostane složenku na vyšší částku.

Od nového sazebníku povinného ručení si Allianz slibuje větší motivaci pro bezpečnější provoz na silnicích. „Čas od času se nějaká pojistná událost přihodí každému, ale zhruba pět procent notorických škodičů představuje pro své okolí opravdu velké nebezpečí. V Německu a v anglosaských zemích piráti silnic platí mnohonásobně dražší povinné ručení a teprve kvůli jeho ceně jsou pak ochotni změnit své jízdní návyky,“ dodává Strnad.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).