Menu Zavřít

Alkohol v práci: Jaké má firma pravomoci?

14. 9. 2015
Autor: E15

Jeden z mých pracovníků přichází po víkendech velmi bledý a vyčerpaný. Je zjevné, že své volné dny prožívá velmi bujaře. V pondělí je ale prakticky nepoužitelný, a navíc velmi pravděpodobně stále opilý. Jaké pravomoci má zaměstnavatel, když má podezření, že zaměstnanci jsou pod vlivem alkoholu nebo drogy na pracovišti? Svatopluk H., Jihlava

Pokud dojde k pracovnímu úrazu zaměstnance, který byl pod vlivem omamných látek (např. THC), nese odpovědnost za pracovní úraz zaměstnavatel (této odpovědnosti se může zprostit pouze v případě, že opilost a vliv omamných látek byly jedinou příčinou vzniku škody). Je proto v zájmu zaměstnavatele dát pokyn k provedení testu na přítomnost alkoholu či jiných omamných látek.

V rámci bezpečnosti a ochrany zdraví při práci má dle § 106 odst. 4 písmene e) zákoníku práce zaměstnanec povinnost nepožívat alkoholické nápoje a nezneužívat jiné návykové látky na pracovištích zaměstnavatele a v pracovní době i mimo tato pracoviště a nevstupovat pod jejich vlivem na pracoviště zaměstnavatele.

V této souvislosti je tedy zaměstnanec dle § 106 odst. 4 písm. i) zákoníku práce povinen podrobit se na pokyn oprávněného vedoucího zaměstnance písemně určeného zaměstnavatelem zkoušce, zda není pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Pokyn k tomu může dát pouze vedoucí zaměstnanec, který je zaměstnavatelem písemně určen, či zaměstnavatel sám. Takové určení může být uvedeno například v pracovním řádu či jiném vnitřním předpise, případně v samostatném písemném pokynu. Nejsou-li tyto podmínky splněny, může zaměstnanec odmítnout podrobení se testu.

V případě, že jej zaměstnanec nerespektuje, respektive bez vážných důvodů se odmítne podrobit zjištění, zda není pod vlivem alkoholu či návykových látek, porušuje tak svou povinnost, za kterou může nést příslušnou odpovědnost. Zaměstnanci v takovém případě hrozí výpověď nebo okamžité zrušení pracovního poměru v závislosti na druhu a intenzitě porušení.

BRAND24

V případě, že je test na přítomnost alkoholu či omamných látek pozitivní, hrozí zaměstnanci možnost nepřiznání nenárokové pohyblivé složky mzdy či odměn, nebo v horším případě může dostat výpověď nebo může dojít k okamžitému zrušení pracovního poměru. K tomu všemu dle konkrétní situace ztratí zaměstnanec nárok na podporu v nezaměstnanosti, tudíž zůstává bez peněz.

Autor je advokát v PwC Legal

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).