Menu Zavřít

Alena Vitásková: Nevidím pro své sesazení jediný důvod

7. 12. 2015
Autor: čtk

Odvolat nebo neodvolat, zlodějka nebo hrdinka, můžete si vybrat, ke kterému názorovému proudu se chcete přidat. Šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková je aktuálně nejkontroverznější personou české energetiky. Již několik měsíců se spekuluje o jejím odvolání. Spekulace zesílily poté, co odmítla vypsat miliardové podpory pro obnovitelné zdroje spuštěné v letech 2006 až 2012. Kvůli tomu, že doposud nepřišlo z Bruselu schválení výše podpory pro zmíněné období.

Neustále se hovoří o vašem odvolání z postu šéfky ERÚ. Největší zájem na vašem sesazení má prý premiér Bohuslav Sobotka, kvůli tomu, že vám do čela úřadu pomohla paní Nečasová (dříve Nagyová pozn. red.)…

Nevím o tom, že by měl být Sobotka iniciátorem mého odvolání, ani o tom, že by na mé dosazení měla mít vliv paní Nagyová.

Musíme se vrátit trochu do historie. Za vlády sociální

Kdo tedy požaduje vaše odvolání, odkud cítíte největší tlak?

To se musíte zeptat premiéra. Já se ale nedomnívám, že mě chce premiér odvolat, nevidím pro své sesazení jediný důvod. A když to řeknu otevřeně, tak si myslím, že je to chlap a že by mi něco takového řekl do očí. Určitě by nedělal takové intriky, které se teď dějí.

Už jste se s ním o tom bavila?

Že mě odvolá? Ne, já nevím, že by mě chtěl odvolat.

Takže pokud premiér intrikuje a plánuje vaše odvolání, tak není chlap?

Pan premiér ty intriky nedělá.

A kdo je dělá?

To já nevím, vy jste říkal, že se mě někdo snaží odvolat, a že se říká, že to je Sobotka. Jsem si jistá, že to není premiér, protože ten by si mě zavolal a řekl by mi to do očí. Premiér není ten, kdo v zákulisí připravuje mé odvolání.

Více čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Energetický úřad podporu nevypíše, dokud dotace neschválí Brusel

Pokud se vláda usnese, Vitásková vypíše podporu obnovitelných zdrojů

BRAND24

Prezident Zeman šéfku ERÚ Vitáskovou odvolat neplánuje

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).