Menu Zavřít

Alej demence

5. 9. 2012
Autor: euro

Prahou 5, domovem redakce týdeníku Euro a dalších pražských vydavatelských domů, cloumá aféra. Aféra veskrze komunální, a přesto celoevropského významu. Jde o květináče. A ne ledajaké. Mnohatunové, několikametrové truhlíky za dvacet milionů korun zatarasí chodníky ve velké a nejfrekventovanější části Smíchova. Po osazení zelení mají snížit zatížení životního prostředí exhalacemi z dopravy.

Od samého začátku však způsobují problémy při zásobování obchodů, protože blokují chodníky a znemožňují vykládání nákladních automobilů. Problémy mají sanitky, ale jednoduché to nebudou mít v případě požáru ani hasiči. Z některých chodníků se stávají fakticky jednosměrky, protože matce s kočárkem se podaří úspěšně bez srážky minout maximálně s protijdoucím anorektickým děvčátkem.

A v čem spočívá evropský rozměr této smíchovské cementózy mozku? No přece v tom, že tato podivná akce je financovaná naprostou většinou, čili devatenácti miliony korun z evropských fondů. Když jsou halt někde nějaké miliony zadarmo, tak by v tom byl čert, aby se nenašel nějaký český koumák, který je dokáže zinkasovat, třeba i za nejneuvěřitelnější pitomost.

V případě smíchovských květináčů mají navíc evropské peníze jeden velmi nemilý důsledek. Nejde jen o to, že zde někdo udělal dobrý kšeft za evropské prachy. Především je založeno na další a možná ještě lepší prachy z kšeftů následných. O květináče se bude muset někdo starat, osazovat je, zalévat, ale také čistit kanalizaci od zeminy, která z květináčů při intenzivnějších deštích vyteče na ulici.

Někdo prostě bude mít statisíce měsíčně za nutnou údržbu a z toho se najde jistě i pár kaček na provize aktivním úředníkům na radnici. Nikoli již z peněz EU, které nás nebolí, ale z kapes daňových poplatníků, které budou chybět na daleko potřebnější a užitečnější věci. Tohle není problém jen truhlíků v Praze 5, ale velmi podstatné části investic financovaných evropskými penězi po celé republice.


Další komentáře autora

Krátkozraký kurzarbeit

Na černo? Na černo!

BRAND24

Vzpěračské pojistky


Až se ukáže, že betonová monstra skutečně nemohou takto blokovat frekventovanou část Prahy, stálo by za to je umístit podél části Strakonické ulice, kde nebudou nikomu překážet. Osadit je stromy a keři a dotyčný úsek pro připomenutí budoucím generacím pojmenovat Alejí česko-evropské demence.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).