Menu Zavřít

Akciové fondy se vrací na scénu

22. 9. 2003
Autor: Euro.cz

AKCIOVÉ PODÍLOVÉ FONDY DONEDÁVNA PŘINÁŠELY SVÝM PODÍLNÍKŮM SPÍŠE ZTRÁTU NEŽ VYTOUŽENÝ NADSTANDARDNÍ PŘÍNOS. V POSLEDNÍ DOBĚ VŠAK DOŠLO K RAZANTNÍMU OBRATU A AKCIOVÉ PODÍLOVÉ FONDŮ GENERUJÍ NEBÝVALÉ ZISKY.

Současná úroveň zhodnocení v některých případech dosahuje desítek procent

AKCIOVÉ PODÍLOVÉ FONDY DONEDÁVNA PŘINÁŠELY SVÝM PODÍLNÍKŮM SPÍŠE ZTRÁTU NEŽ VYTOUŽENÝ NADSTANDARDNÍ PŘÍNOS. V POSLEDNÍ DOBĚ VŠAK DOŠLO K RAZANTNÍMU OBRATU A AKCIOVÉ PODÍLOVÉ FONDŮ GENERUJÍ NEBÝVALÉ ZISKY.

Podílové fondy jsou považovány za výhodnější alternativu k termínovaným vkladům. Je s nimi ovšem spojeno vyšší riziko, jehož úroveň je závislá na typu fondu. Nejméně rizikové, ovšem s nejnižším potenciálním výnosem, jsou fondy peněžního trhu. S nimi nelze získat o moc více než 3-4 % ročního zhodnocení, ve ztrátě jsou však jen výjimečně. Trochu méně jistoty poskytují podílníkům dluhopisové fondy, dnes ovšem jen málo atraktivní, což souvisí s celkovým poklesem úrokových sazeb.

VYŠŠÍ RIZIKO, VYŠŠÍ VÝNOSY

Pokud vynecháme fondy smíšené a zajištěné a také fondy fondů, zbývají fondy akciové, které dokázaly v uplynulých týdnech mile překvapit své podílníky. Akciové podílové fondy jsou ale nepochybně nejrizikovější, v nedávných letech přinášely spíše ztrátu ve výši desítek procent ročně. Letošní léto ale můžeme zapsat do historie akciových fondů jako bod zlomu. Jen za minulý měsíc dosáhlo 60 z nich zhodnocení vyššího než 15 % (z toho devět přesáhlo 20 %), 139 fondů v rozmezí od 10 do 15 %. Dalších 224 fondů dosáhlo zisku mezi 5 až 10 % a dalších 95 fondů svým podílníkům nic neprodělalo nebo dokonce přineslo výnos do 5 %. Pouhých 10 akciových fondů hospodařilo se ztrátou, z nich jen dva se ztrátou mírně přesahující 10 %. Výnosy tedy více než obdivuhodné, navíc se zdá, že akcelerace výnosů se ještě urychuje. Akciové fondy zažívají růst, na který čekaly několik let. Zda tomu tak bude i nadále, je velmi těžká otázka. Kurzy akcií - hlavního investičního instrumentu akciových fondů, a tedy i hlavní zdroj zisků a ztrát - jsou závislé na hospodářské situaci. Dnes se zdá se, že se světová ekonomika pomalu vzpamatovává a nechává za sebou dlouhotrvající stagnaci. Proto by i akciové indexy, ukazatel růstu či poklesu výnosů akciových trhů mohly mířit vzhůru. Na druhou stranu ale například české likvidní (tedy tituly, s kterými se obchoduje) akcie, kótované na Burze cenných papírů Praha, vykázaly za první pololetí roku růst kurzů přes 15 %, čímž se zdá být jejich celoroční potenciál vyčerpán. Překvapení není vyloučeno, ale fondy sázející na domácí akcie budou dosahovat spíše nižších výnosů. Opak platí pro fondy, které investují do zahraničních akcií. Ale pohled na opačný konec pelotonu, mezi nejméně výkonnými odhalí opět fondy s portfoliem ze světových akciových titulů. Ty prostě patří mezi potenciálně výnosnější, ale také rizikovější.

CONTENT24

DOBRÉ PERSPEKTIVY

Ač minulé výnosy nezajišťují výnosy budoucí, výsledky předchozích týdnů ukazují, že vyšších zisků dosáhly fondy, které dosahují nadstandardních výnosů i v jiných období. Naopak z celkového růstu nejméně těžily fondy, jejichž hospodaření vykazuje dlouhodobých ztrát. Osoba, či spíše kvalita správce, jak vidět, má na hospodaření fondu také vliv. Dalším pozitivním faktorem je nepochybně okolnost, že v uplynulých letech akciové fondy dosahovaly nadprůměrných ztrát, přitom dlouhodobé statistiky indikují pro akciové trhy poměrně stabilní a vysoké zhodnocení. Nelze však očekávat tempo růstu na současné úrovni - v některých případech by do konce tohoto roku činily výnosy téměř 108 %, a to se jeví jako nereálné. Celkově lze ale očekávat další zhodnocování prostředků v akciových fondech - jejich podílníci si dnes vynahrazují hubená léta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).