Menu Zavřít

Akcionář PRE podal žalobu na neplatnost usnesení valné hromady

21. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Akcionář Pražské energetiky (PRE) Jan Hejkal podal žalobu na neplatnost usnesení červnové valné hromady společnosti. Na jednání nebylo schváleno vyplacení dividendy 1,7 miliardy korun akcionářům. Schválena byla pouze výplata tantiém členům dozorčí rady, což je podle Michálka nelegální. PRE vlastní firma Pražská energetika holding (PREH) s většinovou účastí Prahy a německou společností EnBW.

„Z četné judikatury českých soudů vyplývá, že právo na výplatu podílu na zisku je jedním ze základních práv akcionáře. Není tak možné, aby toto právo bylo akcionářům odepřeno na úkor vyplacení tantiémy členům orgánů společnosti,“ uvedl pražský zastupitel Jakub Michálek (Piráti), který je zároveň držitelem jedné akcie PRE. Michálek se na znění žaloby podílel.

Valná hromada na jednání v červnu hlasovala o rozdělení zisku za rok 2016. Vyplacení dividend zablokovala podle Michálka Praha prostřednictvím PREH, která se zdržela hlasování. Údajně tak Praha poškodila nejen drobné akcionáře PRE, ale sama sobě zadržela asi 400 milionů korun, které jsou stále na účtech PRE.

BRAND24

Skupině PRE, která je třetím největším dodavatelem elektřiny v Česku, stoupl loni meziročně zisk po zdanění o 9,1 procenta na 2,8 miliardy korun. Celkové výnosy klesly o necelé procento na 18,9 miliardy korun. PRE má téměř 700 tisíc odběratelů a zaměstnává asi 1400 lidí. Mezi její základní aktivity patří prodej, obchodování a distribuce elektřiny.

Čtěte dále:

První v Česku. Skupina EFG chce vyrábět biometan z odpadu a dodávat jej do sítě

Poskládané elektrárny. Energetici začínají spojovat zdroje do větších celků

Hon za levnější elektřinou


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).