Menu Zavřít

Akcie britské BT kvůli účetnímu skandálu v Itálii prudce oslabily

24. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Britská telekomunikační společnost BT dnes přišla asi o 20 procent své tržní hodnoty. Její akcie silným propadem zareagovaly na oznámený účetní skandál v Itálii. BT dnes uvedla, že kvůli skandálu musí v italské divizi odepsat 530 milionů liber (16,6 miliardy Kč), místo dříve předpokládaných 145 milionů liber.

Firma loni v říjnu oznámila, že začala vyšetřovat své aktivity v Itálii. Vyšetřování podle dnešní zprávy odhalilo nekalé účetní praktiky, které vedly k nadhodnocování zisků.

„Jsme hluboce zklamáni nekalými praktikami, které jsme v italské divizi zjistili,“ prohlásil generální ředitel Gavin Patterson. Firma dnes rovněž oznámila, že v Itálii suspendovala několik manažerů a jmenovala nového šéfa tamní divize.

„Navíc provádíme rozsáhlou revizi finančních procesů, systémů a kontrolních mechanismů v celé firmě,“ dodal podnik.

Informované zdroje agentury Reuters uvedly, že zaměstnanci BT v Itálii řadu let ve spolupráci s dodavateli a dalšími podniky uměle zvyšovali hodnotu finančních roků.

BRAND24

Akcie BT dnes oslabily až o 20 procent na 307 pence, nejníže za tři a půl roku. Tržní hodnota podniku se tak snížila asi o 7,5 miliardy liber (235 miliard Kč).


Přečtěte si další zprávy z byznysu:

Skupině Alibaba se ve čtvrtletí dařilo. Zisk stoupl o 43 procent

Zisk Samsungu se navzdory skandálům více než zdvojnásobil

Zisk Procter & Gamble vzrostl na 7,9 miliardy dolarů, překonal odhady analytiků

Citigroup zvýšila zisk o sedm procent na 90 miliard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).