Menu Zavřít

A.J. Denny: Vadí mi korupce a zlodějna

5. 12. 2010
Autor: profit

Předseda představenstva a generální ředitel AAA AUTO Anthony James Denny chce do roku 2011 vstoupit v černých číslech. Právě na prodej ojetých automobilů přitom krize dopadla zvlášť tvrdě.

Foto: Martin Siebert

Když jste v roce 1992 přišel do České republiky z rodné Austrálie, věděl jste už tehdy, že je to natrvalo?

Tohle člověk nikdy neví. Pravdou ale je, že před těmi 18 lety mi bylo Československo blízké také proto, že můj otec byl Čech.

Proč jste se v podnikání pustil právě do automobilů?

Automobily byly vždycky moje srdeční záležitost a podnikal jsem v tomto oboru už ve Spojených státech. Dlouho úspěšně, pak ale přišla recese a já se rozhodl pokračovat ve střední Evropě.

Můžete s odstupem téměř 20 let porovnat, zda se změnil přístup české veřejnosti a úřadů k podnikajícím cizincům?

Snad tenkrát byla k cizincům podnikatelům větší nedůvěra, teď jsou bráni jako běžná součást české podnikatelské komunity.

Je podle vás lepší klima pro podnikání v Česku, nebo v Austrálii?

Těžko soudit, obě země mají svá pro a proti. Možná v Austrálii jsou lidé více optimističtí a pozitivní, takže máte pocit, že věci jdou snáze.

Pokud by se měla v Česku pro podnikatele zlepšit jedna věc, která by to měla být?

Přísnější a efektivnější právní systém. Zlodějské praktiky a korupce jsou velkým problémem, bohužel pevně zakotveným v této společnosti.

Krize zasáhla silně právě automobilový průmysl. Kdybyste se měl znovu rozhodovat, v jakém oboru začít podnikat, byla by to opět auta?

Určitě ano, automobily vždycky byly pro mě nejen byznysem, ale i koníčkem.

Před několika dny jste ohlásili, že se prodej ojetých aut vrátil na úroveň před vypuknutím krize. Jste definitivně z nejhoršího venku?

V těchto odhadech bych byl obezřetný. I přes signály oživení prodejů, kdy jenom v říjnu jsme v meziročním srovnání prodali o 25 procent a v třetím listopadovém týdnu v Čechách o 30 procent a na Slovensku dokonce o 70 procent více aut, je trh s ojetými vozy i nadále nejistý. Co se týká návratu na úroveň před krizí, je to běh na dlouhou trať.

Anthony James Denny (48)

Narodil se v roce 1962 jako syn českého imigranta v australském Sydney. V tomto městě rovněž vystudoval botaniku na Ryde College. Po pádu komunismu ve východní Evropě se v roce 1992 odstěhoval do České republiky. Nejprve dovážel vozidla ze Spojených států. O dva roky později otevřel v Česku svůj první autobazar. Jeho společnost AAA Auto postupně expandovala a nyní provozuje v Česku a na Slovensku 25 poboček. Anthony James Denny je ženatý a má tři děti. Je vegetarián a nekuřák.

Za první tři čtvrtletí letošního roku jste ohlásili zisk 3,4 milionu eur. Jak odhadujete celkové výsledky roku 2010?

Čtvrtý kvartál je vždy náročným čtvrtletím, ale jsem naprosto přesvědčen, že do roku 2011 vstoupíme v černých číslech.

Změnila krize chování spotřebitelů?

Určitě. Během krize byli lidé hodně opatrní a spíše svá nákupní rozhodnutí odkládali. O to pozitivnější je, že tento rok vidíme, že se zákazníci pomalu začínají dostávat do silnější kupní síly. Například vzrostly prodeje luxusních aut, v létě kabrioletů a teď na podzim takzvaných čtyřkolek, hlavně kategorie SUV. A nemůžu nezmínit enormní nárůst poptávky po užitkových vozech.

BRAND24

Soustředíte se na pronikání na zahraniční trhy?

Naše plány na expanzi jsou dlouhodobě v centru naší pozornosti. Naše společnost je na to připravená, vše závisí na vývoji hospodářství teritorií, která by pro nás připadala v úvahu. Případné možnosti neustále analyzujeme a jakmile tomu budou všechny okolnosti nakloněny, přikročíme pomalu a pečlivě k dobře naplánované expanzi.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).