Menu Zavřít

Air France-KLM ano, Lufthansa ne

27. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Prodej ČSA

BRAND24

Francouzsko-nizozemská letecká společnost Air France-KLM se rozhodla na poslední chvíli zúčastnit privatizace Českých aerolinií (ČSA). Zájem však překvapivě neprojevil další silný evropský hráč – německá Lufthansa. Francouzský deník La Tribune uvedl, že Air France-KLM hodlá za ČSA nabídnout 200 milionů eur, tedy v přepočtu zhruba 5,7 miliardy korun. Privatizačním poradcem Air France-KLM je podle informací týdeníku EURO investiční banka Lazard, roli lokálního poradce se ujala česká Raiffeisenbank.
Výběrové řízení na nového majitele ČSA vyhlásilo ministerstvo financí 5. února. Zájemci mohli podávat přihlášky do 23. března. Náměstek ministra financí Ivan Fuksa podle ČTK nedávno mluvil zhruba o deseti zájemcích.
Rozhodnutí Air France-KLM jako velkého evropského dopravce uvítal i poradce státu, společnost Deloitte. Podle jejího zástupce Josefa Kotrby může být soutěž o ČSA skutečně tvrdá.
Svůj zájem o ČSA opakovaně potvrdil ruský Aeroflot, kterému se však dosud nepodařilo sehnat v Česku partnera pro účast v privatizaci. Sám se o ČSA ucházet nemůže, jednou z podmínek soutěže totiž je, že nabyvatelem většinového podílu musí být firma z Evropské unie. Aeroflot neúspěšně jednal s investičními skupinami Penta, PPF a J&T (více v rozhovoru s viceprezidentem Aeroflotu Lvem Košljakovem na s. 48). Mezi další vážné zájemce o ČSA patří finanční skupina Odien, která v Česku vlastní cestovní kancelář Čedok. Z leteckých společností se hodlá zúčastnit soutěže tuzemský charterový přepravce Travel Service. Podle náměstka Fuksy projevily zájem o ČSA společnosti ze západní Evropy, Dálného východu a Aeroflot jako jediný zástupce východní Evropy. Výnos z privatizace se odhaduje na 3,5 miliardy až pět miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).