Menu Zavřít

Agentura Standard & Poor's snížila rating Itálie z A+ na A

20. 9. 2011
Autor: profit

Americká ratingová agentura Standard & Poor's snížila rating Itálie z A+ na A a výhled ponechala na "negativní". Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Podle agentury Standard & Poor's klesly vyhlídky na oživení italské ekonomiky, navíc do svého hodnocení započítala křehkost vládní koalice středopravé vlády premiéra Silvia Berlusconiho, která podle S&P nejspíš bude dále snižovat schopnost Itálie řešit tamní problémy.

Očekáváme, že nynější snížení tempa hospodářského růstu Itálie vládě ztíží plnění aktualizovaných fiskálních cílů. Podle našeho názoru navíc váhavá reakce italské vlády na nynější tlaky na finančních trzích naznačuje pokračující nejistotu ohledně budoucích politických prostředků k řešení ekonomických problémů v Itálii,“ uvedla dále ve svém zdůvodnění agentura Standard & Poor's.

Z italských vládních zdrojů podle agentury Reuters v pondělí vyplynulo, že se tamní vláda chystá snížit svůj odhad růstu pro letošní rok na 0,7 procenta z předchozí prognózy růstu o 1,1 procenta a že sníží prognózu pro rok 2012 na „jedno procento či méně“.

BRAND24

Země, která je třetí největší ekonomikou eurozóny, je pod tlakem, aby rychleji snižovala dluh. Ten se v současnosti pohybuje kolem 1,9 bilionu eur (zhruba 46,8 bilionu Kč). Vláda tak prosadila program úsporných opatření za 59,8 miliardy eur (téměř 1,5 bilionu Kč), který minulý týden schválil italský parlament. Do roku 2013 pak Itálie slibuje vyrovnaný rozpočet.

S&P zhoršila výhled úvěrového ratingu Itálie na negativní ze stabilního už letos v květnu, a to kvůli nízkým vyhlídkám pro hospodářský růst a zhoršeným výhlídkám pro snižování dluhu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).