Menu Zavřít

Agentura Standard & Poor's předpovídá eurozóně mírnou recesi

3. 2. 2012
Autor: profit

Eurozóna se podle mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's ocitne v mírné recesi, z které se bude dostávat ve druhé polovině letošního roku a na začátku roku příštího. Včera o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Jádro eurozóny bude pravděpodobně táhnout ekonomiku bloku zpět k růstu, zatímco ostatní členské země zaznamenají rozdílné výkony,“ uvedl ve zprávě o eurozóně ve čtvrtek šéf agentury Standard & Poor's pro Evropu Jean-Michel Six. Agentura v rámci základního scénáře v prognóze na roky 2012 a 2013 očekává pro letošní rok nulový růst hrubého domácího produktu (HDP) v bloku zemí platících společnou evropskou měnou - eurem - a odhaduje, že v roce 2013 ekonomika eurozóny vzroste o rovné procento.

Očekáváme, že základní scénář nastane s 60procentní pravděpodobností,“ řekl dále Six.  S 40procentní pravděpodobností se podle agentury Standard & Poor's naplní alternativní prognóza, která počítá s recesí s dvojitým dnem, která by měla obzvlášť negativní dopady na země jako Španělsko, Itálie a Portugalsko.

BRAND24

Podle agentury S&P budou určovat hloubku současné krize tři faktory - úroveň poptávky rychle rostoucích ekonomik, reakce evropských spotřebitelů na novou vlnu nejistoty jako například rostoucí nezaměstnanost a obavy z dluhové krize a jak vlády evropských zemí a zvláště pak Evropská centrální banka (ECB) obnoví důvěru investorů v kapitálové trhy.

Agentura Standard & Poor's se ale podle Sixe přiklání k tomu, že eurozónu postihne mírná recese a pomalý návrat k ekonomickému růstu, přestože podle něj rizika horšího scénáře se ještě stále úplně nevytratily.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).