Menu Zavřít

Aféra Clearstream podruhé

3. 2. 2010
Autor: Euro.cz

Prezident Sarkozy nedostal k narozeninám Villepina na řeznickém háku

Pařížský soud 28. ledna zbavil bývalého francouzského premiéra Dominiqua de Villepina nařčení, že se v rámci takzvané aféry Clearstream (EURO 32–33/2007) snažil očernit svého vnitrostranického rivala v boji o prezidentskou kandidaturu, nynější hlavu státu Nicolase Sarkozyho. Ten v procesu figuroval jako spolužalobce a přísahal, že autora pomluvy „pověsí na řeznické háky“. Soud, jehož nezávislost byla vystavena těžké zkoušce, vynesl rozsudek v den Sarkozyho 55. narozenin. Nikdo na háku nevisí – a ke všemu má ještě Villepin dobré vyhlídky ucházet se v roce 2012 o prezidentský úřad.

CO JE CLEARSTREAM Aféra Clearstream propukla před prezidentskými volbami v roce 2007. V lucemburské bance pro mezinárodní platby Clearstream bylo kupodivu vedeno i několik osobních účtů, na nichž skončily tučné provize za prodej francouzských vojenských lodí na Tchaj-wan. Seznam majitelů účtů obsahující i jméno tehdejšího ministra vnitra Sarkozyho byl v roce 2004 doručen ministryni obrany, která jej nechala diskrétně šetřit. Stejný seznam přišel po čtyřech měsících i na soud. Možná pro jistotu, aby se věc opravdu šetřila, nebo z důvodu, že aféra dosud nepronikla na veřejnost.
Dokumenty však byly zfalšované, neboť Sarkozyho jméno do nich bylo dopsáno ex post. Villepin, jenž se zanedlouho stal po Sarkozym ministrem vnitra, údajně výsledky šetření záměrně zadržoval, aby stín podezření na Sarkozym ulpěl co nejdéle. Že byl seznam zmanipulován, aby očernil některé politiky, veřejně oznámil až v prosinci 2005 vyšetřující soudce van Ruymbeke.
Počátkem roku 2006 bylo úplně zastaveno veškeré vyšetřování dotyčných úplatků na účtech v Clearstreamu. Soudci se banky zeptali na jména majitelů účtů, a to jim banka pochopitelně odmítla sdělit. Vyhověla by, kdyby se zeptali, zda na konkrétní jména jsou v bance vedeny účty. Na to se soudci pro jistotu nezeptali, a tak mohli konstatovat, že se neprokázalo, že by účty patřily označeným činitelům. Nám v Čechách nikdo nemusí povídat, co je někdy potřeba udělat pro stabilitu vlády, že?
Sarkozy se stal prezidentem 16. května 2007 a následně byl Dominique de Villepin formálně obviněn ze spoluúčasti na nepravdivém udání, z ukrývání odcizených věcí a ze zneužití důvěry.

BRAND24

JINÁ ZEMĚ, STEJNÝ NEMRAV Je možné, že Villepin věděl o nepravosti seznamu, Sarkozyho chtěl poškodit, a ten se zlobí právem. Dle některých lidí Sarkozy věděl poměrně brzo, že se jedná o podvrh. Nechával ale situaci zajít relativně daleko, aby potom mohl vystupovat jako oběť. Tuto hru mu však mohl Villepin zkazit, kdyby výsledky šetření zveřejnil až po rozhodnutí vnitrostranické kandidatury na prezidenta. Sarkozyho zájem proto byl, aby aféra propukla. To se stalo, Villepinovy šance spadly a Sarkozy se stal prezidentem.
Nedá se ani vyloučit, že Sarkozy aktivně hrál tuto vysokou hru „na oběť“ a měl prsty už ve vložení svého jména do seznamu. Druhou pointou by byl každopádně dehonestovaný Villepin. Buď za to, že nechal prošetřovat seznam se jménem svého rivala, nebo proto, že seznam se závažnými poznatky prošetřit nenechal. Podle žalobce měl dokonce Villepin jako ministr vnitra „povinnost zastavit konspiraci“, jinými slovy zastavit vyšetřování politických špiček jako obvykle.

ŠLO VŮBEC O SARKOZYHO? Je však duel Sarkozy–Villepin skutečně meritem věci? Co když bylo Sarkozyho jméno pouze účinně využito pro zastavení vyšetřování tajných účtů s obrovskými úplatky ze zbrojních obchodů? Kauza byla hned na počátku vyšetřování přeexponována účastí velmi atraktivního jména, o němž se záhy zjistilo, že tam nemělo co dělat. To celý případ tak rozžhavilo, že ho trestněprávní orgány jaty pudem sebezáchovy radši nechaly u ledu… a skuteční majitelé kont Clearstreamu jsou z toho venku. Dodnes se totiž neví, jak to vlastně bylo s vlastnictvím oněch účtů a jak špinavé obsahovaly peníze. Což může být smutné završení příběhu. I když – pařížská prokuratura se hodlá proti rozsudkům z 28. ledna odvolat, díky čemuž je konec celé aféry zatím v nedohlednu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).