Menu Zavřít

Aerolinky chtějí nahradit mladé piloty staršími

17. 3. 2010
Autor: profit

České aerolinie (ČSA) uvažují o tom, že propustí mladé piloty. Kvůli hospodářské krizi podniku.

Autor: ČSA

Vedení ČSA v rámci boje s nepříznivou ekonomickou situací podniku zvažuje propouštění pilotů. Firma jim však bude muset zaplatit přeškolení, které ovšem může být hodně drahé. Uvádí to deník Právo.

Podle plánů by měla flotila ČSA během jednoho až tří roků zeštíhlit o dva dálkové Airbusy A310 a několik Boeingů 737, z nichž některé mají být nahrazeny novějšími airbusy.

„Nejkrizovější scénář počítá se zrušením devíti letadel a propuštěním 130 pilotů,“ řekl Novinkám zdroj z ČSA, který si nepřál být jmenován. Za loňský rok odešlo z ČSA 60 z původního počtu 530 pilotů. Odchodem dalších 130 letců by se tak jejich počet ztenčil na 340.

Právo zmiňuje, že služebně nejmladší piloti, kteří létají na turbovrtulových strojích ATR, by byli prvními na řadě. Nahradit by je měli starší kolegové z vyřazovaných boeingů.

BRAND24

Pro některé může tento vývoj znamenat kariérní propad. Navíc je problémem to, že každý pilot je vyškolen na jeden druh stroje, to znamená, že létat může vždy jen na jednom typu letadla. Přeškolení na jiný typ pak může přijít ČSA až na jeden miliónu korun. Náklady pak mohou vzrůst až do stovek miliónů korun.

Více na ParlamentníListy.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).