Menu Zavřít

Adéla Čabanová: Thriller místo úřednické nudy

16. 11. 2012
Autor: čtk

Čeští politici rádi a ochotně opanují i oblasti, které by měly příslušet úředníkům. Kvalitě práce úřadů to nesvědčí. Při zkoumání potíží s čerpáním evropských dotací si toho všimla i Evropská komise. A nutno říci, že tentokrát euroúředníci vyslali užitečný vzkaz. Pojmenovali totiž jako problém něco, co už v české kotlině vnímáme spíše jako samozřejmost a normu.

V týž den, kdy zpráva z Bruselu přišla, obměnila česká vláda členy správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Nebyl to rozhodně nudný bod jednání. Nebyl uveden drobným písmem kdesi v poslední třetině programu, kde by jej postřehli jen specializovaní fajnšmekři. Tak by tomu sice být mělo, vypadalo to ale opačně. Na tento výbušný bod se netrpělivě čekalo několik měsíců. Politická situace uvnitř největší vládní strany dlouho nedovolila premiérovi zařadit jej na jednání kabinetu. Pak na něj konečně došlo.

Jednání vlády však bezprostředně předcházely ještě koaliční schůzky na nejvyšší úrovni. Tam se domluvila konkrétní jména. A jakmile jména zazněla, všichni začali spekulovat, který z vrcholných politiků v radě veřejnoprávní instituce posílil svůj vliv. Namísto nudné úředničiny bezmála politický thriller.

Co je ovšem horší, nikoho nepřekvapuje, že nové složení správní rady bude mít přímý vliv na složení managementu pojišťovny. A to na vedení širší, nejen na ředitele Pavla Horáka. Ten mimochodem svůj post před šesti lety získal proto, že byl dobrým přítelem tehdejšího ministra zdravotnictví. Řešení této nezdravé situace v teoretické rovině existují.

Zásadní osobní odpovědnost za fungování zdravotní pojišťovny by okamžitě snížila atraktivitu postů ve správní radě pro lidi, kteří věci nerozumějí, nechtějí se jí věnovat, nebo své místo naopak chtějí využít pro jiné zájmy. Vyřazení velké části z dosavadních třiceti křesel ve správní radě VZP do fondu nepotřebného majetku by zase zlepšilo její akceschopnost. Jenže takový návrh projde parlamentem stěží. Ve správních radách pojišťoven sedí poslanci všech parlamentních stran.

Nic proti poslancům, tajemníkům, náměstkům a poradcům, kteří dnes správní radu VZP tvoří. I mezi nimi jsou schopní odborníci, vážně. Jenže dnes je jim často bližší jiný zájem než fungování zdravotní pojišťovny. Podpoří snad politik rušení nemocnice ve svém městě, které je z pohledu VZP ekonomicky racionální a správné? Ne. Nemá důvod. Když padne nemocnice, lidé ho ztrestají ve volbách. Když bude pojišťovna platit zbytečné peníze navíc, nestane se mu vůbec nic. Snadné rozhodování.

Pro politika je dnes členství ve správní radě VZP příležitostí prosazovat své osobní a politické zájmy. Tím se vysvětluje i humbuk kolem její obměny. Euroúředníci měli tentokrát pravdu.


Čtěte také:

BRAND24

Ve správní radě VZP má být méně politiků

Heger: Nový ředitel VZP by měl být přijatelný i pro opozici

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).