Menu Zavřít

A znovu: balancování na špičce jehly

26. 4. 2004
Autor: Euro.cz

V MINULÝCH SEZONÁCH JSME POŽADAVEK VYSOKÝCH PODPATKŮ MOHLY ALESPOŇ ČÁSTEČNĚ OBEJÍT PODPATKEM, KTERÝ BYL ÚZKÝ JEN PŘI POHLEDU ZE STRANY, ZATÍMCO JEHO ŠÍŘKA ZEZADU POSKYTOVALA URČITOU STABILITU I NA ROZKOPANÝCH CHODNÍCÍCH.

Módní trendy jsou k našim nohám neúprosné, k naší kráse vstřícné

ALE LETOS UŽ NA NÁS ČEKAJÍ OPRAVDOVÉ „JEHLY“.

Letošní „trendy“ boty jsou jako vystřižené z arzenálu nebezpečně svůdných žen typu vamp. Špičaté, křiklavé, jehlové. Každá žena však ví, jaká úskalí ji na takovýchto botkách čekají v českých ulicích. Na druhou stranu zrovna tak tuší, jaký krásný tvar propůjčí tato bota jejím nohám a jakou vzletnost její chůzi. Každá žena se rozhoduje podle své povahy izpůsobu života, nakolik hodlá tomuto trendu podlehnout. Závěrečná úvaha bývá nakonec jednoduchá. Pokud nás čekají pochůzky po městě, cesty hromadnou dopravou a velké nákupy, podpatků se rády vzdáme. Ale když se vydáme do zaměstnání ve svém autě (v němž máme na přezutí připraveny pohodlné „šoférky“, i kdyby to měly být už trochu ošoupané boty z roku raz dva), můžeme si na popocházení po kancelářích a polední výpravu na pracovní oběd vysoké lodičky klidně dovolit - tedy pokud se v nich cítíme dobře a nemáme sklony k nejistému klopýtání… Co bychom letos pokoušet rozhodně neměli, je „zlatá střední cesta“. Bylo by jednoduché zvolit si boty sice na podpatku, ale spíše na pohodlném, širokém a stabilním. Tyto boty, praktičnost sama, jsou ovšem letos zcela out, takže pokud není součástí vašeho zaměstnání uniforma či přísný business look, nechte své elegantně usedlé boty odpočívat v botníku (však na ně časem také dojde).

BAČKŮRKY PRO POHODÁŘKY

Pokud se tedy rozhodnete, že k vašemu každodennímu kolotoči jehlové podpatky skutečně neladí, zvolte jejich naprostý opak - placaté, měkoučké balerínky. Typy, které v tuto chvíli najdete ve většině obchodů s obuví, dávají svou měkkost často najevo na první pohled. Už v regálu působí jako poněkud zdeformované bačkůrky, které vám háčkovávala pratetička. Nebojte se: na štíhlé nožce budou vypadat skvěle, například v kombinaci s kratší sukní či capri kalhotami. Dalším žhavým trendem, který „jehlám“ konkuruje víc než zdatně, jsou botasky. Sportovně vyhlížející superpohodlné boty jsou skvělou volbou, pokud se můžete oblékat neformálně a mladistvě. Nejlépe uděláte, pokud vaše botky budou působit poněkud retro - však se také výrobci začali houfně vracet k výrobě modelů, které frčely před několika desítkami let. V obchodech objevíte i sportovní boty s umělou patinou. (Nějaké takové máte možná stále ještě na dně botníku a používáte je na osamělé výlety do lesa, protože kilometry nachozené v blátě a prachu už na nich zanechaly znatelnou stopu.) Pokud tedy budete v pokušení vzít si takové „uměle špinavé“ botky na vycházku do města, vězte, že byste měla být i jinak od hlavy k patě velmi „trendy“ - jinak by váš módní výstřelek mohl zůstat nepochopen. Velmi módní zůstávají i letos příjemné vietnamky. Jsou stále ozdobnější - s velkými kovovými květinami či pásečky posetými blyštivými kamínky. Všechny boty, které letos obujete, by měly být barevné nebo alespoň barevně ozdobené. Černým botám, ke kterým se rády uchylujeme jako k nic neříkajícímu kompromisu, pro tuto sezonu odzvonilo. Nebojte se tedy sáhnout pro boty ve své oblíbené barvě, ať je to červená, růžová, bledě modrá nebo přece jen dost neutrální béžová. Toto pravidlo platí nejen pro pohodlné „bačkůrky“ všech typů, ale i pro jehlové lodičky. I tady si černou barvu ponechte pouze na formální příležitosti.

BRAND24

TAŠKY A TAŠTIČKY

Pokud se chcete držet pravidla, že boty musí ladit s taškou, pořiďte si ke každým barevným botám barevnou tašku - nemusí to být přece drahý model z pravé kůže! Přichází letní sezona, a tak vám lépe poslouží veselé a laciné látkové či slaměné tašky. V kurzu je manšestr, lýko, barevné satény, džínovina, len. Letní tašky jsou prověrkou naší fantazie. Většina z nás si jistě přeje mít kvalitní koženou kabelku, která perfektně drží tvar a působí elegantně. Pozdní jaro a léto je ale právě tou dobou, kdy si můžeme dovolit poněkud popustit uzdu. Proč se tedy tvrdošíjně držet kabelky á la dobře situovaná starší dáma? Projděme si obchody a udělejme si radost. Podle nátury nás mohou zaujmout romantické letní kabely s vyšívanými květy nebo sportovní lněné tašky ozdobené jen neuvěřitelnou spoustou praktických kapes. U těchto kabelek už i výrobce počítá s použitím na jednu sezonu (na podzim se vrátíte ke klasické kůži a příští jaro si koupíte nějaký nový výstřelek) a jejich nízká cena tomu odpovídá. N ebojte se tedy s příchodem optimistické teplé sezony také trochu odvázat. S veselými a neformálními doplňky se budete cítit vesele a mladě, a to i přesto, že na sobě zrovna máte černé kalhoty a bílé tričko. Přidejte ještě barevný šáteček na krk a vyražte do prosluněných ulic.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).