Menu Zavřít

A soutěž vyhrává Andrej Babiš

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

ZZN Nový Jičín

V tendru na prodej posledního státního výkupu ZZN Nový Jičín zvítězil s nejvyšší cenovou nabídkou kroměřížský Navos ze skupiny Agrofert. K převodu 68procentního balíku akcií, který drží Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF), se minulý týden kladně vyjádřily jeho představenstvo a dozorčí rada. Prodej musí ještě schválit jediný akcionář fondu, kterým je ministr zemědělství. „Souhlas musí dát také ministr financí,“ doplnil tajemník ředitele PGRLF Vladimír Suchý.
Před podpisem obou ministrů nechce fond sdělovat cenu, s níž Navos výběrové řízení vyhrál. Podle zdrojů týdeníku Euro se pohybuje kolem 35 milionů korun. Odborníci to vzhledem ke kondici prodávaného podniku považují za furiantskou cenu. Fond odmítá rovněž upřesnit částku, jakou prodávaný novojičínský výkup ocenil znalecký posudek. Nepřesahuje ovšem dvacet milionů korun.
O výkup ZZN Nový Jičín, který obchoduje s obilím a vlastní rozsáhlé skladovací kapacity, se ucházelo deset zájemců. Nechyběla mezi nimi firma MSK Kroměříž, jež je majetkově propojena s pivovary Holba, Litovel a Zubr ze skupiny PMS Přerov a za níž stojí podnikatel Karel Kuropata. Nebýt jeho stížnosti, mohl Navos výkup v Novém Jičíně už dávno ovládat. Vyhrál totiž tendr před třemi lety, avšak vyřazená společnost MSK Kroměříž jej napadla a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jí dal za pravdu. Babišův Navos již v ZZN Nový Jičín vlastní pětinový podíl. Otázkou je, co posílení již tak mocné agrární pozice Agrofertu na Moravě řekne antimonopolní úřad tentokrát.

BRAND24

Trvalá ztráta v novém jičíně

Výsledky ZZN Nový Jičín (v mil. korun)
Rok*2007*2008*2009*2010
Obrat*357*319*239*160
Ztráta*-6,4*-14,8*-31,8*-35,2
pramen: Obchodní rejstřík

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).