Menu Zavřít

A přece Galileo!

7. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Země EU se dohodly na vybudování navigačního systému Galileo

Země Evropské unie se po složitých jednáních dohodly na vybudování navigačního systému Galileo, do projektu hodlají investovat pět miliard dolarů. Satelitní program má být dokončen do roku 2013 a očekává se, že bude konkurentem amerického satelitního systému GPS.
Historie schvalování programu je bohatá na zvraty: nejdříve se měl financovat z veřejných zdrojů, později se počítalo se zapojením konsorcia soukromých firem. Ty však ze svých záměrů ustoupily kvůli neshodám ohledně zapojení jednotlivých společností do projektu. Nyní se předpokládá, že se peníze přece jen najdou v rozpočtu EU. Část financí bude možné získat díky nevyužitým zemědělským dotacím.
Konečnou dohodu donedávna blokovali Španělé. Těm se však podařilo prosadit požadavek, podle něhož by ve Španělsku mohlo vzniknout jedno z řídících a kontrolních center. Zatím tam bude jedna z pozemních stanic systému, do budoucna se však počítá s jejím případným rozšířením a modernizací. Náklady by v tomto případě hradili sami Španělé. Stanice bude kontrolovat fungování satelitů a přenos signálu z kosmu na zem.
První dvě kontrolní centra mají zatím fungovat nedaleko Mnichova a Říma; součástí systému Galileo bude síť třiceti satelitů. Německo jako největší plátce do evropského rozpočtu bylo ujištěno, že firmy ze SRN získají adekvátní podíl na příslušných kontraktech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).