Menu Zavřít

Němci zvažují Řecku navrhnout jinou měnu

22. 5. 2012
Autor: profit

Experti největší německé banky Deutsche Bank navrhují zavést v zadluženém Řecku paralelní měnu k euru, pokud v červnových předčasných volbách uspějí odpůrci úsporných opatření a země už nebude schopná dostát svým finančním závazkům.

Foto: Profimedia

Geuro, jak toto druhé platidlo nazvali, by tvořily dluhopisy aténské vlády a bylo by ho možné devalvovat, což ekonomové považují za jeden z prostředků k novému nastartování řeckého hospodářství. Euro to však neumožňuje.

Hlavní ekonom Deutsche Bank Thomas Mayer a jeho kolegové předpokládají, že nová měna vůči euru nejprve výrazně oslabí. Uváženou rozpočtovou politikou ale podle nich bude možné geuro posilovat, a pokud Atény provedou nutné strukturální reformy, nevylučují němečtí odborníci ani návrat k euru jako jedinému platidlu v zemi.

BRAND24

Považuji toto paralelní oběživo k euro za nejpravděpodobnější vývoj,“ uvedl Mayer na ekonomické konferenci v Berlíně, kde studii Deutsche Bank představil. Řečtí vývozci tak budou podle něj například moci snížit mzdy. “Tím se znovu stanou konkurenceschopnými,“ dodal ekonom, podle něhož je úplné opuštění společné měny v Řecku nepravděpodobné, jelikož si to většina obyvatel nepřeje.

Návrhy na zavedení paralelní měny v Řecku zazněly podle německých médií už v minulosti. Před novými předčasnými volbami 17. června, v nichž by mohly uspět strany odmítající radikální škrty, jimiž je podmíněna zahraniční finanční pomoc, však její vytvoření nabývá znovu na aktuálnosti, soudí německý tisk.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).